دکتر اکبر، نویسنده و روانپزشک، که دکتر مادر دکتر رضا هم هست، از دکتر رضا خواسته است، برای «برگزیدهای» که قرار است در مشهد چاپ شود، قصهای بنویسد. دکتر رضا که با نام دکتر شریفی هم در آزاده خانم و نویسندهاش ظاهر میشود، دکتر ادبیات و نویسنده است؛ بهویژه نویسندهی نوشتههایی که درست جلوی چشم خواننده نوشته میشود. دکتر رضا هنوز فرصتِ انجام سفارش دکتر اکبر را پیدا نکرده است، که مادرش میمیرد. در همین دوران است که بیل کاف رئیس جمهور آمریکا، دستور محاصرهی اقتصادیی ایران را داده است. بیل کاف «مرد دیلاق بوقلمون صفتی» است که یک زن شرعی و چندین زن نامشروع دارد. یکی از این زنان نامشروع زن قدبلندی است که در کشور الف زندهگی میکند و بر خلاف همهی انسانهای دیگر سه چشم دارد، اما دو چشماش را جز در مواقع ضروری باز نمیکند؛ حتا هنگامِ عشقبازی با بیل کاف که از طریق ماهواره صورت میگیرد.
دکتر رضا مشغول نوشتن قصهی بیل کاف و زن سه چشم است که در قفل در کلیدی میچرخد و زن حاملهی دکتر سر میرسد؛ عصبی و سرخ از گرانیی بیرویهی اجناس. پس از این آزاده خانم و نویسندهاش حرکتی است از روزگار نویسنده به سوی نوشته؛ از نوشته به سوی روزگار نویسنده. در این حرکت مداوم ما ماجراهای بسیار میخوانیم؛ از قصهی بیب اوغلی و آزاده خانم تا قصهی اختلاف دکتر شریفی و همسرش؛ از قصهی سرهنگ شادان تا قصهی سفر آزاده خانم به روسیهی قرن نوزدهم؛ از مرگ در جبهههای جنگ ایران و عراق تا اختلاف نویسنده و همسرش؛ از «واقعیت» عقلانی تا دیوانهگیی رویاساز.
آزاده خانم و نویسندهاش رمان زنانهگی است. شعر زنانهگی است. زبان دیوانهگی از گلوی یک زن برمیخیزد. زبان دیوانهگی دیگر است. زبان دیوانهگی همخانهی زبان زنانهگی است.
گفتار بهروز شیدا را میشنویم. این گفتار پیش از این از رادیو پژواک، بخش فارسی رادیو سوئد پخش شده است. (+)
از همین نویسنده:
- فضاها و نمادها، نگاهی به داستانهای غلامحسین ساعدی
- خوابِ یک دست که از معرکه بربایدت: مفهوم دیوانهگی از حیبن یقظان، نوشتهی ابنسینا تا آزاده خانم و نویسندهاش، نوشتهی رضا براهنی
- موجِ مرگِ دوست: «پیـِرمرد و دریاِ»ی همینگوی درآینهی کتابِ «نظریهی رمان» لوکاچ
- زیرِ بارانِ خدایانِ اندوه، نگاهی کوتاه به تراژدیی مدهآ بر مبنای نظریهی ارسطو
- یک بار دیگر میپرسد نقال (تابلوهای خشونت جسمانی در ده رمان)
- تراژدیهای ناتمام در قابِ قدرت – نکتههایی در مورد رمان هزار خانه خواب و اختناق و رمان خاکستر و خاک، نوشتهی عتیق رحیمی
- کاکارستمهایی که هیچ داشآکلی همبندشان نیست
- گربهی وجود! مرغ حق کجا است؟ -خوانشی از رمانِ مرگِ دیگرِ کارولا، نوشتهی محمود فلکی
- تاراجِ تن، جراحتِ جان، حاشیهای بر سه قصهی زندانهای سیاسیی جمهوریی اسلامی: مرایی کافر است، نوشتهی نسیم خاکسار؛ دوزخیان بهشتی، نوشتهی علی عرفان؛ شاه سیاهپوشان، نوشتهی هوشنگ گلشیری.
- بهروز شیدا: گَردِ اندوهِ او بر چهرهی او- گذری از رمان قیصر پرتغال با نگاه به نظریهی رمان میخاییل باختین
- کابوس قتل عام زندانیان سیاسی – «شاه سیاهپوشان» هوشنگ گلشیری، گفتاری از بهروز شیدا
- «زخمی که در قصهها بماند» – نیمنگاهی به رَدِ نوستالژی در متنِ سخنرانیی پاتریک مودیانو در برابر آکادمیی نوبل