دی ۱۴۰۰

از ما

میزگرد: انزوا، طبیعت‌گرایی و تصویرپردازی در شعر هوشنگ چالنگی

علیرضا آبیز: برای گفت‌وگو پیرامون شعر هوشنگ چالنگی، از سه‌تن از صاحب‌نظران، آتفه چهارمحالیان، مهدی گنجوی و فرشاد سنبل‌دل دعوت کردم و در یک گفت‌و‌گوی آنلاین در اسکایپ از شعر و میراث ادبی چالنگی سخن گفتیم.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

ایجاد بحران از طریق فقدان در داستان‌های مجموعه تازه‌ای از محمد کشاورز

به تازگی نشر چشمه در ایران مجموعه داستانی با عنوان «کلاهی که پس معرکه ماند» به قلم محمد کشاورز منتشر کرده است. نغمه کرم‌نژاد در مقاله‌ای چند داستان از این مجموعه از جمله «اصطبل تشریفات»، از نخستین داستان‌هایی که در نشریه ادبی «بانگ» منتشر شد را بررسی کرده است.

ادامه مطلب »
کاری از همایون فاتح
از ما

سروش عبداللهی: ن

نوشته بود که «دست‌هایت را دوست دارم و آن کتف‌های لختت را و آن پارچه‌های تُنُک که سینه‌هایت را از نور و نم دور کرده‌اند. چشمان شورَت را دوست دارم  آن‌ها فکر می‌کنند که من بوی دریا را نمی‌فهمم.»

ادامه مطلب »
بکتاش آبتین - پوستر: ساعد
شعر

دو شعر به یاد بکتاش آبتین از بهرام معصومی و نرگس الیکایی

قتل تبهکارانه بکتاش آبتین در زندان‌های همیشه کرونایی جمهوری اسلامی موجی از همدلی و دریغ را در میان شاعران ایرانی برانگیخته است. دو شعر دیگر در گرامی‌داشت یاد عضو به قتل رسیده کانون نویسندگان ایران.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

حافظ موسوی: در شعرهای بکتاش آبتین انعکاس تجربه‌ سال‌های جنگ را می‌بینیم

حافظ موسوی، از شاعران برجسته ایران و از اعضای کانون نویسندگان ایران در مصاحبه‌ با عسل عباسیان، روزنامه‌نگار می‌گوید بکتاش آبتین با اشعار تغزلی آغاز کرد اما به تدریج به شعر اجتماعی روی آورد.

ادامه مطلب »
شعر

آرش معدنی‌پور: قُل قُل قُل

سطل‌های فلزی به‌مثابه‌ی خوان‌ های گُسترده/بارِ عام است در خیابان‌ها/میهمانانی که عمیق‌تر شنا کنند غذای لذیذتری نصیب‌شان می‌شود/وگر شراب خوری جرعه‌ای فشان بر سطل/در سطل/هر سطل/قُل قُل قُل

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

«شهروز رشید، از او و در باره او»: دومین کتاب «چهره‌های تبعید» منتشر شد

یکی از مهم‌ترین مشکلات در محیط تبعید، فقدان منابع و شناخت‌نامه‌های قابل اتکا برای درک خدمات و آثار چهره‌های تبعیدی است. به دلیل نفوذ و دخالت جمهوری اسلامی برای تداوم بخشیدن به «حذف» مخالفان و دگراندیشان، رد بسیاری از چهره‌های تأثیرگذار تبعیدی را حتی در ویکی‌پدیای فارسی هم نمی‌توان سراغ گرفت.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

پیام همبستگی انجمن‌های قلم (پن) امریکا، سیدنی، و ملبورن به خانواده آبتین و نویسندگان ایرانی: در ایران مرگ به سادگی نصیب روشنفکران و آزادی‌خواهان می‌شود

یاران آبتین در کانون نویسندگان ایران، به دلیل فضای امنیتی حاکم بر مراسم خاکسپاری نویسنده به قتل رسیده ایرانی نتوانستند پیام همبستگی را بر مزار او قرائت کنند. این پیام را اکنون کانون نویسندگان ایران منتشر کرده است.

ادامه مطلب »
شعر

سپیده کوتی: ملافه سفید

ظهر دی‌ماه هزار و چهارصد است و باد موهات را می‌آشوبد و زنجیر از پاهات می‌گسلد بکتاش. ظهر دی‌ماه هزار و چهارصد، سوزی به سوزانندگی آذر هفتاد و هفت، صدا را به خون می‌کشد در حلقوم‌ بریده، در تن زنجیرشده به تخت و نگاه بهت‌زدهٔ شاعران.

ادامه مطلب »
از ما

جواد مجابی: در عالم رضا اژدهایی است که آن را یقین خوانند…

دکتر براهنی یک روشنفکر فرهنگی است که به نقد خردورزانه وضعیت فرهنگ و هنر عصر خود می‌پردازد با این امید که ساختارهای کهنه را بشناسد و فروکوبد و به معماری جدید خلاقیت ادبی رهنمون شود. اما در کشور ما روشنفکر فرهنگی وظیفه‌اش به تکاپوی تخصصی در عرصه فرهنگ محدود نمی‌شود.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

بنیاد ژاله اصفهانی: نقد و بررسی «بی‌باد، بی‌پارو» فریبا وفی توسط روح‌انگیز شریفیان و با حضور نویسنده

«بی‌باد، بی‌پارو» مجموعه‌ای از ۱۲ داستان است که هر یک سرگذشت زنی را روایت می‌کند. این کتاب را نشر چشمه در سال ۱۳۹۵ منتشر کرده است.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

ایرج پزشکزاد، نویسنده «دایی‌جان ناپلئون»، بیانگر زوال اشرافیت به زبان طنز درگذشت – نظر او درباره طنز

پزشکزاد در رمان «دایی جان ناپلئون» موفق به برنمودن یک دوران رو به زوال از طریق شخصیت‌های داستانی خودش می‌شود. دوره‌ای که بیمارگونگی‌اش از طریق نوکرِ ارباب به دوره‌های بعد انتقال می‌یابد. دوره «مش‌قاسم‌ها». سال‌ها پیش ایرج پزشکزاد در نشست انجمن فرهنگ آزاد در پاریس سخنانی درباره طنز ایراد کرد. می‌خوانید:

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

زندانیان سیاسی در دو زندان تهران بزرگ و رجایی‌شهر جمهوری اسلامی را مسئول مرگ بکتاش آبتین دانستند

ندانیان سیاسی در دو زندان تهران بزرگ و رجایی‌شهر در دو بیانیه‌ جمهوری اسلامی را مسئول مرگ بکتاش آبتین، شاعر و فیلم‌ساز و عضو کانون نویسندگان ایران دانستند و از «بی‌توجهی» نهادهای بین‌المللی به کشتن زندانیان سیاسی در ایران انتقاد کردند.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

محاکمه احمد زاهدی‌لنگرودی، نویسنده، شاعر، روزنامه‌نگار و مستندساز عضو کانون نویسندگان ایران

جلسه‌ محاکمه‌ احمد زاهدی‌لنگرودی، نویسنده، شاعر، روزنامه‌نگار و مستندساز عضو کانون نویسندگان ایران، چهارشنبه ۲۲ دی در شعبه‌ ۱ دادگاه کیفری (مطبوعات) شهرستان رشت برگزار می‌شود.

ادامه مطلب »
از ما

مجتبی زمانی: «عقرب‌کِشی» – تقدس‌زدایی از امرِ ایدئولوژیک

این جستار، پژوهش کوتاهی است تا به واکاوی لایه‌های زیرین رمان عقرب‌کِشی بپردازد. فرضِ پیشاپیش پذیرفته شده این جستار این است که، متن دارای نوعی ناخود‌آگاهی است و منتقد ادبی مانند یک روانکاو به ناخودآگاه متن توجه می‌کند. حتا به آنچه که گفته نشده و لاجرم واپس زده شده است.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

در سوگ بکتاش آبتین- برخی واکنش‌ها: بیانیه دبیرخانه و داوران جایزه مهرگان ادب؛ فراخوان کانون نویسندگان ایران (در تبعید) و انجمن قلم

مدیر و ۲۲ تن از داوران جایزه مهرگان به مرگ دلخراش شاعر و هنرمند آزادی‌خواه ایران بکتاش آبتین اعتراض کردند. کانون نویسندگان ایران (در تبعید) و انجمن قلم از ایرانیان آزادیخواه دعوت کردند در یک تجمع اعتراضی در ونکوور شرکت کنند.

ادامه مطلب »
بانگ - نوا

بانگ نوا: شعری از بکتاش آبتین با صدا و اجرای شاعر

زیر فشار مأموران امنیتی خاک‌سپاری بکتاش آبتین را یک روز جلو انداختند. مثل این است که می‌خواستند هرچه زودتر تصویر پابندهای او زیر خاک برود مبادا که صدای اعتراض بلندتر شود. صدای شاعر را از سطرهای شعر او می‌شنویم: زخمی ندارد این درد، برگرد ‌ای وهم دوره‌گرد!

ادامه مطلب »