آبان ۱۴۰۰

ادبیات غرب

۱۲۰ سال از درگذشت تولستوی گذشت

لئو نیکلاویچ تولستوی، از بزرگ‌ترین نویسندگان جهان در چنین روزی در ۲۰ نوامبر ۱۹۱۰ چشم بر جهان فروبست. ۱۲۰ سال از درگذشت او می‌گذرد و با این‌حال همچنان رمان‌های جنگ و صلح و آنا کارنینای از رمان‌های مهم در جهان به شمار می‌آیند.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

داستانخوانی خورشید رشاد و احمد خلفانی در انجمن فرهنگی سینما و سخن هایدلبرگ

انجمن فرهنگی سینما و سخن هایدلبرگ برنامه آینده خود در ۲۸ نوامبر را به مجموعه داستان “سودابه در آتش” نوشته خورشید رشاد و رمان “گربه‌های پرنده‌” نوشته احمد خلفانی اختصاص داده و از این دو نویسنده برای بحث و گفت‌وگو در مورد کتاب‌هایشان دعوت به عمل آورده است.

ادامه مطلب »
از ما

سامان خالقی: گیاه‌خوار

تکه زغالی از آتش بیرون افتاده بود. دل دل می‌کرد. پتو را کنار زد. صورت دخترک سرخ از نور آتش.حرکت لبهاش مثل زغال بیرون زده از آتش شده بود.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

به یاد انتشارات امیرکبیر و بنیانگذار آن با حضور داریوش آشوری عباس میلانی و رضا فرخ‌فال

«کتابخانه بابل»  جمعه ۲۸ آبان ساعت ۲۱ به وقت ایران در کلاب‌هاوس برنامه‌ای برگزار می‌کند در یادبود ۷۲ سالگی مؤسسه انتشارات امیرکبیرِ که به عبدالرحیم جعفری، ناشر فقید ایرانی تعلق داشت و اوایل انقلاب  به حکم دادگاه انقلاب مصادره شد و در تملک سازمان تبلیغات اسلامی درآمد.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

شعر «بانگ» زیر نظر علیرضا آبیز

ایده ما فعلاً این است که هر ماه شماره‌ای را به یک شاعر فارسی‌زبان اختصاص دهیم، نمونه‌هایی از آثار او را منتشر کنیم و سپس شعر او را در مقالات و جستارهایی به سنجش بگذاریم و در همان حال با او در گفت‌وگو قرار گیریم.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

نشست ادبی محمود دولت‌آبادی با سه نویسنده آلمانی‌زبان در تهران

آنچه که در این نشست مطرح نشد، مهم‌ترین چالش‌های جامعه مدنی ایران و مسأله دادخواهی و بحران معیشتی مردم ایران، در دوران تحریم‌های اقتصادی، فروپاشی اعتماد اجتماعی و اعمال سانسور و فترت فرهنگی در سال‌های اخیر بود. یک نشست ادبی در حد یک دورهمی.

ادامه مطلب »
از ما

کوشیار پارسی: جهان از آهنی کی تاب گیرد – در خوانش ِ«ماه تا چاه»ِ حسین آتش‌پرور: شهر، چون ادامه‌ی انسان

بنیاد فرهنگی ژاله اصفهانی پنجشنبه ۲۰ آبان (۱۱ نوامبر) جلسه‌ای را به بحث و گفت‌وگو درباره رمان «ماه تا چاه» نوشته حسین‌ آتش‌‌پرور اختصاص داد. کوشیار پارسی سخنران اصلی این برنامه بود. متن سخنان او.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

«سیاره گِل» نوشته ثمر یازبک، نویسنده سوری در فهرست نامزدهای جایزه معتبر کتاب ملی آمریکا

نویسنده از دریچه چشم یک دختربچه سوری، روایتی از ۱۰ سال آوارگی مردمان تحت تبعیض سوریه را به دست داده. یک رمان ضد جنگ در فهرست یکی از مهم‌ترین جوایز ادبی آمریکای شمالی.

ادامه مطلب »
از ما

جلال رستمی گوران: معمای حل نشده‌ی «هزار و یک روز»

«هزار و یک روز» کتابی از دوران صفوی و از زمره جامع‌الحکایات است. در این اثر تو در تو فرخناز، شاهزاده‌ خانم کشمیر با دیدن خوابی از مردان متنفر می‌شود. پادشاه او را به دایه «جرعه‌بخش» می‌سپرد که با داستان‌گویی درباره مردان وفادار شفایش دهد.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

ساختار خانواده آخوندی در رمان «درخشش چشمان کف دستم» – قبادآذرآیین: راوی این رمان یک شورشی است

نشر مهری در لندن مدتی است که رمان ویژه‌ای را منتشر کرده است: «درخشش چشمان کف دستم» نوشته مهدی رئیس المحدثین درباره ساختار خانوادگی مبتنی بر سرسپردگی بی‌چون و چرا در خانواده یک آخوند شیعه. نظر قباد آذرآیین درباره این کتاب:

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

نمود تجربه شخصی در داستان‌نویسی – راضیه مهدی‌زاده: رودخانه‌ای که بار جهان را به دوش می‌کشد مرا به اصفهان می‌رساند

سه ماهه‌ام. نود روز است که “او” در من زندگی می‌کند. در هزارتوی رگ‌ها و ریشه‌هایم جایش را پیدا کرده و زنجیریِ سلول‌های تن من شده است. اولش، همه‌ی تن با تک تک اعضای خُرد و درشتش، رگ به رگ، عضله به عضله، دست در دست، کنار یکدیگر ایستادند.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

کامبیز درمبخش، هنرمند کاریکاتوریست که آرزو داشت همه دنیا با یک زبان صحبت کند درگذشت

درمبخش گفته بود: «آدمک‌های من سمبل یک انسان خلاصه شده هستند. داستان‌های من کوتاه است. وقت شما را نمی‌گیرد، با کمترین خط مفاهیم بزرگی را به شما نشان می‌دهد. آیا روزی می‌رسد که همه مردم جهان با یک زبان تصویری سخن بگویند؟! و مترجم‌ها را بیکار و دیکشنری‌ها را دور بیندازیم، من امیدوارم.»

ادامه مطلب »
از ما

نوشین وحیدی: این دست‌ها

به خانه‌ی پدرو مادرم می‌روم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. همان خانه‌ی خیابان مجیدیه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. وارد هال که می‌شوم نگاهی به دور و برم می‌اندازم. همه چیز درست مثل همان ده سال پیش است. وقتی برای آخرین بار به ایران رفته بودم. مبل‌ها، تابلوها، میز گرد وسط هال. فقط پارچه‌ی سفیدی روی میز بزرگ غذاخوری پهن شده، که از روی شانه‌ی صندلی‌ها گذشته و گوشه‌هایش تا روی زمین می‌رسند. 

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

محمد مبوگار سار، نویسنده جوان سنگالی به خاطر رمان «محرمانه‌ترین خاطرات آدم‌ها» جایزه ادبی گنکور را از آنِ خود کرد

محمد مبوگار سار گفته است هدفش از داستان‌نویسی این است که با ادبیات، قاره سومی را به عنوان بدیلی برای قاره سفید و سیاه بیابد: مکانی که در آن تبعیض‌ها و فاصله‌های بین انسان‌ها از میان برداشته شده باشد.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

کانون نویسندگان ایران: از نویسندگان مستقل و نهادهای بین‌المللی می‌خواهیم به اجرای حکم زندان آرش گنجی و سرکوب سیستماتیک آزادی بیان در ایران اعتراض کنند

کانون نویسندگان ایران سه شنبه ۱۱ آبان اجرای حکم زندان آرش گنجی، نویسنده، مترجم و عضو هیئت دبیران این کانون را محکوم کرد و خواستار « آزادی بی قید و شرط او، دیگر اعضای در بندِ کانون و همه‌ زندانیان سیاسی و عقیدتی» در ایران شد.

ادامه مطلب »
از دیگران

بانگ نوا – «وظیفه خانواده من در انقلاب جهانی» نوشته بورا چوسیچ با اجرای فروغ بهلولی ماسوله

در این رمان از دریچه چشم یک پسربچه نیمه‌دیوانه با چگونگی آغاز جنگ جهانی دوم و ظهور فاشیسم و کمونیسم در سال‌های دهه ۱۹۴۰ تا ۱۹۵۰ در یوگسلاوی سابق آشنا می‌شویم.

ادامه مطلب »
از ما

قباد آذرآیین: رودابه

یک شرخر: اینکه دختر و پسرو می‌فرستن تو یه اتاق که یعنی دوتایی حرف بزنن و مثلن همدیگه رو سبک سنگین کنن و طعم دهن همو بفهمن، خدایی‌ش رسم بدی نیس. چن کلوم که گپ زدیم دوزاری‌مون افتاد که رودابه هم پر بی‌میل نیس.

ادامه مطلب »