آذر ۱۴۰۰

رویدادهای فرهنگی و هنری

«خوابیده‌ای» و دو شعر دیگر از شوکا حسینی

شعر شوکا حسینی سرشار از جسارت و تازگی است و تصویرگر زندگی فکری، اجتماعی و سیاسی دوران ما با رویکردی فمینیستی. در عین تجربه‌گرایی در فرم، از میراث غنی زبان و ادبیات فارسی هم غافل نیست و ترکیب این دو سبب شده که شعری خواندنی، اندیشه‌ورز، جاندار و سرزنده بیافریند.

ادامه مطلب »
از ما

شهریار مندنی‌پور: اسیاوشان بر برف‌های مرگ (خفیه‌‌خوانی اسطوره کیخسرو در شاهنامه)

هوهوی باد چهار سلحشور خفته بر کنار چشمه را بیدار می‌‌کند . و ناگاه برف ـ دیوزادـ بر آن‌‌ها می‌‌‌تازد. گفته شده بود که در این وادی درنگ نکنید . گفته شده بود که بادی از کوه فرو می‌وزد که شاخ و برگ درختان را می‌شکند و از ابری سیاه، برفی می‌بارد که راه ایران زمین را گم‌‌می‌کنید. کیخسرو شاه گفته بود این‌‌ها را و خود دیگر ناپدید بود.

ادامه مطلب »
ادبیات غرب

۲۰۰ سال با فلوبر و مادام بوواری‌اش

فلوبر بیشتر مایل بود یک شورشی در ازمیر باشد یا قوادی در رم باستان، شترچرانی در سیدی بوسیعید تونس، یا یک دزد دریایی در خلیج عدن، قایق‌رانی در رود نیل یا امپراطوری در شرق. برادران گنکور او را «تحصیلکرده وحشی» نامیده بودند. میشل فوکو از او به عنوان «استاد رویاپرداز» یاد می‌کرد.

ادامه مطلب »
دوسیه

هوشنگ چالنگی و شعر دیگر – زیر نظر علیرضا آبیز

آشنایی با شاعرانی که بعدا گروه شعر دیگر را تشکیل دادند سبب فاصله‌گرفتن چالنگی از شعر اجتماعی به معنای رایج دوران شد. او و دوستانش بر خلاف گرایش غالب زمانه به نوعی شعر شخصی و خصوصی با هستی‌نگری فردی باور داشتند و راه تازه‌ای در شعر فارسی گشودند.

ادامه مطلب »
از ما

کابوس قتل عام زندانیان سیاسی – فرخنده حاجی‌زاده: من، منصور و البرایت

نیکو رفت کنار. مرگ از شکاف دستگاه سیاه رنگ فکس آویزان شد. دویدم طرف دستگاه. بس بود، باید مرگ را از خانه بیرون می‌کردم. روی کفن کاغذی نوشته شده بود: آقای دکتر براهنی باعرض معذرت نتوانستیم با شما حرف بزنیم زمانی که فکس شما ارسال می‌شد مادربزرگ ما مرد.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

«به کی‌یف که رسیدم زنگ می‌زنم»: خاطرات خانواده‌های جانباختگان هواپیمای اوکراینی به کوشش منیرو روانی‌پور

منیرو روانی پور: «این کتاب داستان خاطره‌هاست. خاطره‌های نوشته شده و گفته شده، خاطره آنچه در کلاس اتفاق افتاد. گریه‌ها، حسرت‌ها، خنده‌ها و شادی‌ها… شما در این کتاب شیوه رهیابی و کوچینگ یک مدرس خاطره‌نویسی را می‌بینید.»

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

«این خیابان سرعت‌گیر ندارد»ِ مریم جهانی، نویسنده کرمانشاهی در بازار کتاب آلمان

انتشارات سوژه در آلمان دست به ابتکار تازه‌ای زده است: ترجمه یک رمان موفق از یک نویسنده شهرستانی به زبان آلمانی. رمان «این خیابان سرعت گیر ندارد»ِ مریم جهانی در همان قدم اول در آلمان با استقبال مواجه شد.

ادامه مطلب »
ادبیات غرب

کوشیار پارسی «فرازهایی از زندگی لولو» نوشته آلمودنا گراندز را ترجمه می‌کند

لمودنا گراندز، نویسنده‌ی مهم و مورد احترام و توجه اسپانیا، متولد ۷ مه ۱۹۶۰ در ۲۷ نوامبر ۲۰۲۱ درگذشت. فرازهایی از زندگی لولو نخستین رمان اوست که در ۱۹۸۹ منتشر شد: این رمان درباره‌ی نیاز تن‌کام‌خواهانه ‌پس از تقوای اخلاقی ریاییِ دوران دیکتاتور فرانکوست.

ادامه مطلب »
نقد ادبی

شاعر ماهِ «بانگ»: هوشنگ چالنگی

طبق قراری که گذاشته‌ایم، هر ماه به طور اختصاصی به زندگی و آثار یکی از شاعران فارسی‌زبان خواهیم پرداخت. این ماه شعرهایی از هوشنگ چالنگی به گزینش شاعران و صاحب‌نظران منتشر خواهیم کرد و نیز یادداشت‌ها، نقد‌ها و گفت‌و‌گوهایی پیرامون او و میراث ادبی او.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

کانون نویسندگان ایران حمله‌ نیروهای امنیتی و انتظامی به تجمع معلمان در مقابل «مجلس شورای اسلامی» را محکوم کرد

کانون نویسندگان ایران می‌نویسد:
در جامعه‌ای که مشت بر دهان معلم‌ها می‌کوبند، در جامعه‌ای که باتوم‌به‌‌دست‌ها را به شکستن حریم و حرمت معلم‌ها وا می‌دارند، نه تنها آزادی بیان، که منزلت انسان نیز پایمال شده است.

ادامه مطلب »
شعر بانگ، کاری از همایون فاتح
رویدادهای فرهنگی و هنری

«کوچه دلفین‌ها» اثر مجیب مهرداد جایزه شعر احمد شاملو را به دست آورد

هیأت داوران هفتمین دوره جایزه شعر احمد شاملو مجموعه شعر «کوچه دلفین‌ها» اثر مجیب مهرداد، شاعر افغانستانی را «با رأی کامل» به عنوان برنده مقام نخست این جشنواره ادبی انتخاب کردند. «کوچه دلفین‌ها» آخرین مجموعه شعر مهرداد را انتشارات «مهر و دل» در ایران منتشر کرده است.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

سخنان فرخنده حاجی‌زاده در همایش کانون نویسندگان در کلاب‌هاوس

در بیست و سومین سالگرد قتل محمد مختاری و محمد جعفر پوینده، کانون نویسندگان ایران برنامه‌ای با عنوان «کانون نویسندگان ایران و قتل‌های سیاسی زنجیره‌ای» در کلاب‌هاوس برگزار کرد. در این برنامه ناصر زرافشان، مریم حسین‌زاده، سیما صاحبی، فرخنده حاجی‌زاده، منصوره بهکیش، پرستو فروهر و سهراب مختاری حضور داشتند.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

گردهمایی کانون نویسندگان ایران بر مزار محمد مختاری و محمد جعفر پوینده در بیست و سومین سالگرد قتل تبهکارانه‌ این دو رهرو آزادی

جمعه ۱۹ آذر در بیست و سومین سالگرد قتل تبهکارانه‌ محمد مختاری و محمد جعفر پوینده شماری از اعضای کانون نویسندگان ایران به همراه تعدادی از فعالین مدنی و سیاسی بر مزار این دو رهرو آزادی در آرامستان «امامزاده طاهر» کرج گرد آمدند و یادشان را گرامی داشتند.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

بنیاد ژاله اصفهانی: نقد و بررسی «تاریخ بدن در ادبیات فارسی» اثر مهدی زرقانی با حضور این پژوهشگر

بنیاد ژاله اصفهانی در نظر دارد اثر پژوهشی «تاریخ بدن در ادبیات فارسی» اثر مهدی زرقانی را در جلسه‌ای که به طور ویدیو کنفرانس در «زوم» برگزار می‌شود با حضور پژوهشگر نقد و بررسی کند.

ادامه مطلب »
بانگ - نوا

غلامرضا رضایی: «پشتِ بُرج» – به انضمام نقد داستان توسط کیهان خانجانی در بانگ – نوا

راننده‌ی تاکسی ماشین را می‌برد سایه‌ی درخت کهور. آن‌دست خیابان خانه‌ها تا پای برج آوار شده. فقط تلِ نخاله‌های ساختمانی‌ست و چند تکه اسباب و اثاثیه‌ی کهنه‌ی به‌جا مانده. راننده دکمه‌ی آبپاش را چندبار می‌زند و پیاده می‌شود.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

در کلاب هاوس: کانون نویسندگان ایران و قتل‌های سیاسی زنجیره‌ای

این برنامه که پنجشنبه ۱۸ آذر، ساعت ۲۱:۳۰ به وقت ایران برگزار می‌شود ناصر زرافشان، مریم حسین‌زاده، سیما صاحبی، فرخنده حاجی‌زاده، منصوره بهکیش، پرستو فروهر و سهراب مختاری حضور دارند.

ادامه مطلب »
از ما

فرزانه نامجو: بتینا فون آرنیم همسایه‌ی من است

به موهای سیاه و نسبتاً کوتاه زنِ روی بوم نگاه می‌کنم. مدل نقاشی‌های قدیمی، موها از وسط باز شده و حلزونی تابانده شده بودند تا روی نرمی گوش. نگاهی به فرق سر انداخته بودم. زن همیشه کلاه لبه‌دار قهوه‌ای به سر داشت که نمی‌گذاشت فرقِ سرش پیدا باشد. نمی‌دانم چقدر درست بود که پیشانی‌اش را گرد کشیده بودم؟

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

کانون نویسندگان ایران: سانسور، اثر مستقیم بر نان و جان مردم دارد

کانون نویسندگان ایران با انتشار بیانیه‌ای به مناسبت روز مبارزه با سانسور تاکید کرده است که سانسور تنها به حرفه و زندگی نویسنده و هنرمند محدود نیست، بلکه بر فرهنگ جامعه و جوانب مختلف زندگی مردم تاثیر مستقیم دارد و مردم بیش از پیش به این نتیجه رسیده‌اند که سانسور، اثر مستقیم بر نان و جان آنها دارد.

ادامه مطلب »