خرداد ۱۴۰۰

رویدادهای فرهنگی و هنری

خبر خوش: معتبرترین جایزه ادبی اتریش برای نوا ابراهیمی

جایزه «اینگه بورگ باخمن» از جوایز ادبی معتبر اتریش در سال ۲۰۲۱ به خاطر رمان «پسر عمو» به نوا ابراهیمی نویسنده ایرانی‌تبار آلمانی مقیم اتریش رسید. ارزش این جایزه ۲۵ هزار یوروست.

ادامه مطلب »
داستان

امین معلوف، آوارگان، رمان – به ترجمه کوشیار پارسی

آدم، راوی رمان «آوارگان» امین معلوف یک لبنانی تبعیدی است که در پاریس زندگی می‌کند. مراد، دوست سالیان او در بستر مرگ است. این خبر که به آدم می‌رسد تصمیم می‌گیرد بعد از ۳۰ سال دوری از زادگاهش به لبنان بازگردد و هرچند که سال‌ها پیش با مراد کار او به اختلاف و جدایی کشیده، بر بالین دوستش حاضر شود.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

در تهران کوچه‌ای را به نام صمد بهرنگی کردند

یکشنبه ۳۰ خرداد شورای شهر تهران تصویب کرد که کوچه‌هایی به نام صمد بهرنگی، مهدی آذریزدی، هوشنگ مرادی کرمانی و همچنین جبار باغچه‌بان در حوالی خیابان حجاب نامیده شود. کیهان شریعتمداری معترض شد.

ادامه مطلب »
از ما

محسن حسام: کوچۀ شامپیونه

درخت سروی کنار جوی بود. جغدی روی شاخه نشسته بود. دختر زیر درخت سرو ایستاده بود با پیراهن سیاه بلند، باریک و مه‌آلود، با دو چشم درشت و متعجب درخشان گل نیلوفری به تو تعارف می‌کرد. پیرمرد پشت تنۀ درخت سرو ایستاده بود. شالمۀ هندی بسر بسته بود و با دو چشمان واسوخته نگاهت می‌کرد.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

رمان انقلاب و ضرورت بازنگری در تاریخ: «من بودم و چند میلیون نفر» از مسعود کدخدایی

نشر فردوسی در سوئد رمان تازه‌ای از مسعود کدخدایی، نویسنده تبعیدی مقیم دانمارک منتشر کرده است. این رمان بخش پایانی سه‌گانه‌ای است که با رمان «تو هم آرام می‌گیری» آغاز و با رمان «مرز» ادامه می‌یابد. هر کدام از این رمان‌ها را می‌توان مستقل از دو اثر دیگر خواند.

ادامه مطلب »
ادبیات غرب

جیمز وود: « کنوت هامسون، عادت به نامنتظرانه‌ها»، به ترجمه عباس شکری

در کتاب‌های گرسنگی (۱۸۹۰)، رازها (۱۸۹۲) و پان (۱۸۹۴)، نویسنده‌ی نروژی نوعی از مدرنیست در رمان را کشف کرد که با بکت به‌ پایان رسید. ارمغان او حاصل وضعیت گرگ و میش و تاریکی غروب در ادبیات است.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

تلاش برای بازگشت به کنشگری در رمان «عقرب‌کشی» شهریار مندنی‌پور – متن کامل سخنان حسین نوش‌آذر در جلسه بنیاد ژاله اصفهانی

تم اصلی «عقرب کشی» مسأله فقدان است. فقدان معشوق و معلولیت جسمانی در قالب یک رمان عاشقانه و یک رمان ضد جنگ. موضوعات مهم دیگری هم طرح می‌شوند: انقلاب، نهضت دانشجویی، نهضت چریکی، مسأله اتوریته و فروپاشی مشروعیت و سرانجام تبعیض‌های قومی.

ادامه مطلب »
از دیگران

فریبا صدیقیم: داستایفسکی، مفتش اعظم و دلهره‌ی آزادی

یکی از براداران کارامازف به برادر دیگرش: اشتباه نکن آلیوشا، این خدا نیست که من وجودش را نمی‌پذیرم، بلکه این جهان پر از بیدادی است که او آفریده است. من تنها می‌خواهم با احترام بلیطی را که به این دنیا در اختیارم قرار داده است برگردانم.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

علیه فراموشی: انتشار رمان «تن‌دادگی» نوشته ری‌را عباسی در کابل

از ری‌را عباسی، شاعر، داستان‌نویس و بنیان‌گذار و دبیر جشنواره بین‌المللی شعر صلح رمان تازه‌ای منتشر شده است: «تن‌دادگی»، رمانی درباره انقلاب و جنگ از منظر جنینی که هنوز متولد نشده. این رمان را نشر «آی خانم» در کابل، پایتخت افغانستان منتشر کرده است.

ادامه مطلب »
از ما

احسان عابدی: امیر پیدایش نیست

برف یکدست بر کناره باریکه راهی که به کلیسای کوچک و کم‌جمعیت شهر می‌رسید، نور خورشید را انعکاس می‌داد. شهر به اسم شهر بود، سکونتگاهی پرت در جزیره پهناور با خانه‌های پراکنده روی تپه‌ها.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

صدای امید: سیتسی دانگارمبگا رمان‌نویس زیمبابوه‌ای، برنده جایزه «پن پینتر»

سیتسی دانگارمبگا در یک سه‌‌گانه با تکیه بر زندگی مردمان عادی روایتی مستند از تاریخ پسااستعمار زیمباوه به دست می‌دهد. «شرایط بحرانی» مهم‌ترین اثر اوست.

ادامه مطلب »
بانگ - نوا

بانگ – نوا: معلولیت در ادبیات داستانی؛ با اجرای یاسمین رویین

نویسنده‌ای که هرگز نابینا نبوده چگونه یک فرد نابینا را توصیف می‌کند؟ دقیقاً چه کلمه‌هایی ممکن است به کار ببرد؟ داستان آرش دبستانی از این نظر اهمیت دارد که تصویری کاملا واقعی از زندگی یک فرد نابینا در اختیار ما می‌گذارد.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

یک اثر مرجع: «تراژدی رنج‌های خلاق» – نگاهی به خودکشی هنرمندان نوشته مسعود نقره‌کار

تراژدی رنج‌های خلاق، نگاهی به خودکشی هنرمندان. یک گام بلند برای تابوزدایی از یکی از مهم‌ترین چالش‌های اجتماعی در ایران و جهان: خودکشی و خودکشی هنرمندان.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

علی اصغر شیرزادی: خاستگاه رمان، رهایی است

آیا هر چیزی که با یک زبان به ظاهر داستانی به عنوان داستان زندگی یا حسب حال و خاطرات و خطرات به خورد ما می‌دهند یک اثر ادبی است؟ علی اصغر شیرزادی، نویسنده درباره تفاوت شرح‌حال نویسی با داستان‌نویسی می‌گوید: خاستگاه رمان، رهایی است و به زندگی یک فرد محدود نیست.

ادامه مطلب »
از ما

«۱۸۰ درجه» – بهرام مرادی: آن‌ها همیشه به ماشه‌ها و دکمه‌های خلاص فکر می‌کنند

درونمایه‌ی داستانِ بلندِ «پی‌نوشت: اپراتور» جست‌وجو و برون‌فکنی این مفهوم است که برای درک و داوری نقشِ انسان‌ها در رویدادها آن‌ها را خوب یا بد، سیاه یا سفید تصویر نکنیم، بلکه آن‌ها را در گستره‌های گوناگون‌شان بشناسیم.

ادامه مطلب »