از ریرا عباسی، شاعر، داستاننویس و بنیانگذار و دبیر جشنواره بینالمللی شعر صلح رمان تازهای منتشر شده است: «تندادگی»، رمانی درباره انقلاب و جنگ از منظر جنینی که هنوز متولد نشده. این رمان را نشر «آی خانم» در کابل، پایتخت افغانستان منتشر کرده است.
«تندادگی» یک ساگای خانوادگی است که در سالهای دهه اول شکلگیری و تثبیت انقلاب در ایران اتفاق میافتد. داستان عاشقانهای که میخواهد با فراموشی مقابله کند.
زهره در سفر به آبادان با مراد آشنا میشود و به او دل میبازدو به زودی رابطه عاشقانه عمیقی بین آنها شکل میگیرد. نطفه جنین که بسته میشود رابطه بین این زن و مرد وارد مرحله تازهای میشود. زندگی زهره به صنعت نفت وابسته است. با آغاز انقلاب و اعتصابات کارگران نفت گسستی در زندگی او اتفاق میافتد که در دوران انقلاب و در سالهای جنگ تداوم مییابد. در نبود مراد و در خلا عاطفی با مردی به نام همایون آشنا میشود.
داستان را جنین پیش از تولد روایت میکند، راوی لاجرم غایب و بیطرف است، در جهان رمان حضور دارد و مثل این است که خواننده را از بیرون به درون فرا میخواند، و بر یک دوره بحرانی از تاریخ اجتماعی ایران بر زندگی درونی ما شهادت میدهد. به این ترتیب مرز بین قهرمان و ضد قهرمان، راوی و مولف از میان برداشته میشود و تصویری از زندگی سه نسل مقابل ما قرار میگیرد.
چاپ نخست این رمان در کابل و توسط انتشارات آیخانم منتشر شده است. ریرا عباسی در مصاحبه با «بانگ» میگوید:
«این کتاب بیش از ده سال در ایران در انتظار مجوز به سر برد. به توصیه یکی از دوستان در کابل توفیق انتشار پیدا کرد. علت اینکه افغانستان را بر ناشران اروپایی در این مرحله ترجیح دادم، روشن است که این جامعه جوان و فارسی زبان پتانسیل کتابخوانی بیشتری دارد و همانطور که میدانید علرغم مشکلات عدیده در افغانستان، نهادی برای سانسور کتاب و مجوز وجود ندارد.»
عباسی در ادامه میافزاید:
«یکی از دلایل دیگر در دسترس بودن کتاب بین مخاطبان ایرانی است. تجربه قبلی متاسفانه حتا یک جلد کتاب “وارونگی” از پاریس به دست مخاطبان ایرانی نرسید. باید خبر خوبی باشد، به زودی چاپ سوم آن در انحصار نویسنده و توسط مولف و نشر دیگری به شکل گستردهتری منتشر خواهد شد. طبق اعلام رسمی به ناشر قبلی، هیچگونه حق فروش و نشر را ندارد.»
ریرا عباسی نخستین مجموعه داستانش «سی پری چهارشنبهها» را در سال ۱۳۷۹منتشر شد و در همان سال هم عضو کانون نویسندگان ایران شد. این کتاب خوش اقبال بود و خوانندگان بسیاری یافت. تازهترین مجموعهی داستانش بهنام «خرس و تب ماکز» در ایران به چاپ رسید.
ریرا عباسی از نوجوانی شعر هم میگوید.
آثار او به چندین زبان ترجمه و در مجلات و آنتولوژیهای معتبر ادبی جهان منتشر شده است. در سال ۲۰۱۱ بورسیه شاهزاده کلاوس را از کشور هلند دریافت کرد. در همان سال عضو جنبش جهانی شعر برای تغییر شد و در بسیاری از جشنوارههای شعر حضور داشت. جایزه پروین اعتصامی و چند جایزه دیگر برای داستانهای کوتاه در کارنامه دارد چاپ شعرهای هایکو در ژاپن و نیز شعر و مقالهاش در سی ان جی ژاپن مورد تقدیر قرار گرفته است.
رمان تندادگی توسط انتشارات دانشگاه در کابل به فروش میرسد.
بیشتر بخوانید: