آذر ۱۴۰۳

بانگ - نوا

فرج سرکوهی: درباره تئوری توطئه

فرج سرکوهی در سخنانی بسیار روشنگر در کلاب‌هاوس ابتدا تعریفی از تئوری توطئه و اهداف آن به دست می‌دهد و سپس به این پرسش می‌پردازد که آیا واقعاً یک نظام دیکتاتوری می‌تواند همه فعالیت‌های مدنی را متوقف کند؟

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

شاهرخ تندرو صالح: زیر پوستِ حروفِ الفبا

نویسنده با بررسی تاریخی و اجتماعی، به نقش سانسور و ممیزی در محدود کردن آزادی بیان و اندیشه می‌پردازد و نشان می‌دهد که این پدیده تنها به دوران خاصی محدود نمی‌شود، بلکه ریشه‌های عمیقی در تاریخ و فرهنگ ایران دارد.

ادامه مطلب »
از ما

جواد اسحاقیان: خوانش پسامدرنی رمان «هزارتوی خواب و هراس»ِ عتیق رحیمی

یک تحلیل جامع از رمان «هزارتوی خواب و هراس» با رویکردی آکادمیک و با استفاده از ابزارهای تحلیل ادبی و با تأمل بر مفاهیم پسامدرن مانند مرکز‌گریزی، خود-ارجاعی، هنجارشکنی، و التقاط‌گرایی و توجه ویژه به زبان و سبک نگارش خاص رحیمی و با در نظرداشت تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی افغانستان.

ادامه مطلب »
بانگ - نوا

فرشته مولوی: قضیه توپ‌باد

«قضیه توپ‌باد» فرشته مولوی به این نکته اشاره دارد که حتی قدرتی به وسعت قدرت خداوند نیز محدودیت‌هایی دارد. نویسنده و گوینده سخن به اهمیت ارتباط و شناخت، به خاصیت استبداد که انسان را مطیع و وابسته بار می‌آورد و سرانجام به محدودیت‌های یک قدرت کنترل‌کننده اشاره می‌کند. می‌شنوید:

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

 فاطمه دریکوند: «روزگار سنگی، مردمان سنگ شده» – یاداشتی بر رمان تخته سنگ‌های عریان نوشته ری‌را عباسی

نویسنده در این مقاله به ارتباط رمان با وقایع تاریخی و اجتماعی ایران اشاره کرده‌ و نشان داده که چگونه نمادها و عناصر اسطوره‌ای به غنی‌تر شدن معنا و عمق داستان کمک کرده‌اند.

ادامه مطلب »
از دست ندهید

احمد خلفانی: فردیت، استتار و دیدگریزی در «خرگوش و خاکستر»ِ محبوبه موسوی

“خرگوش و خاکستر” در وهله اول داستان یک “گم شدن” است. دور شدن از خانه و کاشانه و مواجهه فرد با ساختارهای مردسالارانه‌ای که دیگر نه تنها دردی را از او دوا نمی‌کنند بلکه همچون سدّی جلو او ایستاده‌اند. زنانگی، مادرانگی، حضور پرقدرت پدر یا شوهر، ترس از اختگی و نازایی…و نظم و قانون و منطق مردسالاراز اضلاع مختلف این ساختارند.

ادامه مطلب »
ادبیات غرب

جلال رستمی گوران: دیوان غربی-شرقی گوته، شاهکاری در گفت‌‌وگوی فرهنگی و تأمل بر هویت انسانی

پیام گوته روشن است: تفاوت‌‌های فرهنگی نه ‌تنها مانع نیستند، بلکه فرصتی برای یادگیری و توسعه‌‌ی انسانی محسوب می‌‌شوند. این دیدگاه، برخلاف تمایلات جداسازانه‌‌ای که به جدایی هویت‌‌های ملی تمایل دارند، بر احترام و درک متقابل تأکید دارد.

ادامه مطلب »
بانگ - نوا

کنسرت تاریخساز پرستو احمدی بدون حجاب اجباری در ایران

در یک رویداد تاریخی، پرستو احمدی، خواننده ایرانی، چهارشنبه ۲۱ آذر در یکی از کاروانسراهای کهن ایران، کنسرتی را بدون حجاب اجباری برگزار کرد که به سرعت در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های بین‌المللی بازتاب گسترده‌ای یافت.

ادامه مطلب »
از دست ندهید

سمیر جانیار: «حاجی‌مراد هنوز زنده است!»- تحلیلی بر داستان کوتاه حاجی‌مراد اثر صادق هدایت

می‌خواهم ورق داستان کوتاه حاجی‌مراد اثر صادق هدایت را از خط موضوع حجاب روی امروز تا بزنم. سپس معنای «چادر» را در مجاز داستان مزبور و واقعیت امروز روشن بکنم.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

امیدفلاح‌آزاد مهمان برنامه «محفل ادبی شب‌های بوستون»

محفل ادبی شب‌های بوستون دهمین سالگرد تأسیس خود را پشت سر گذاشت. امید فلاح‌آزاد مهمان ویژه پنجاه و پنجمین برنامه محفل ادبی شب‌های بوستون بود. اطلاعیه‌ای در این باره به دست ما رسیده که می‌خوانید:

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

باهار مومنی: مخاطب نوشتار زنانه تنها زنان نیستند

نوشتار زنانه، با بازتاب دادن تجربه‌های زیسته، عاملیت و مواجهه با هویت، حال چه هویت جنسی، چه هویت اجتماعی و فرهنگی، می‌تواند مسیری باشد برای فهم بهتر خود و حرکت به‌سوی صداقت در درک خویش.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

منا میرزایی: خاطره نمی‌نویسم،می‌خواستم ببینم یک زن از زندگی خودش چه می‌خواهد

میزگردی درباره داستان «شهر در شب» نوشته منا میرزایی برگزار شده است. میرزایی می‌گوید اصل برای او تخیل است. خاطره نمی‌نویسد. گفته‌های او در این میزگرد:

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

مسعود کدخدایی: «تولد یک کتاب مرجع» – «سیاست‌های جنسیتی در ایران مدرن» نوشته ژانت آفاری

این کتاب به طور مفصّل و مصوّر به بنیاد خانواده، زنان و رابطه‌های جنسی در دوران‌های مشروطه، پهلوی اول، دوران مصدق، دوران پهلوی دوم، دوران حکومت اسلامی و جنبش مهسا پرداخته است.

ادامه مطلب »
از ما

رضیه انصاری: «منظومه ایرانی»ِ مختاری، یک سمفونی

رضیه انصاری – تاریخ ایران در «منظومه ایرانی» مانند یک کابوس تمام‌نشدنی‌ست. مختاری در پایان، تنها دل به سادگی عشق می‌سپارد تا انسان و فرزندانش را آرام، و طاقتشان را به طاقت شبانان نزدیک کند. این مضمون در آثار بعدی‌ او به درک حضور دیگری و تحمل اندیشه انتقادی نزدیک می‌شود.

ادامه مطلب »
رویدادهای فرهنگی و هنری

شاعران برگزیده دومین دوره جشنواره «زن، زندگی، آزادی» اعلام شدند

هیئت داوران، حجت بداغی، سمیه جلالی، فروغ سجادی و نیما صفار را به عنوان شاعران برگزیده در این دوره از جشنواره «زن، زندگی، آزادی» شناخت و از آزیتا قهرمان، ساجد فضل‌زاده و فرشته اقبالی هم تقدیر کرد. علاوه بر این لوح تقدیر «یادمان بکتاش آبتین» به مریم حسین‌زاده شاعر و نقاش برای یک عمر فعالیت هنری، ادبی و مدنی تعلق گرفت.

ادامه مطلب »