انتشارات آسمانا به تازگی با ویرایش امیر کلان مهدی گنجوی و آنیسا جعفری لاله جوانشی مجموعه مقالات سمپوزیوم مطالعات زبان مکگیل در سال ۲۰۲۳ را با عنوان «زبان، انسان و جامعه: ادبیات و زبانهای اقلیت در ایران» منتشر کرده است.
در سمپوزیومی که مطالعات زبان مکگیل در سال ۲۰۲۳ برگزار کرد، سخنرانانی از رشتههای پژوهشی متفاوت گرد هم آمدند تا در مورد چرایی و لزوم به وجود آوردن نوعی از مطالعات زبانی گفتوگو کنند که به جای ساختارهای زبانی و تاریخ زبانها به وضعیت گویشوران زبانها میپردازد؛ یا به عبارت دیگر، به لزوم گونهای از مطالعات زبانی انسانمحور.
سمپوزیوم یادشده سه روز به درازا کشید. این همایش بر درهم تنیدگی زبان با جامعه و انسان تاکید داشت و بر آن بود که برای ارتقای تا فهم ما را از نقش زبان در زندگی انسانی، جامعه و روابط قدرت باید لاجرم از زبانشناسی زبانمحور فراتر رفت.
انتشارات اسمانا با انتشار اطلاعیهای نوشته است که هدف از انتشار کتاب «زبان، انسان و جامعه: ادبیات و زبانهای اقلیت در ایران» گام برداشتن برای حفظ این «گفتوگوی پراهمیت» است.
نویسندگان و ویراستاران این کتاب عبارتاند از: المیرا بهمنی، صمد پورموسوی، لاله جوانشیر،سیما حسندخت فیروز، وحید رشیدی، سارا سیاوشی، ساقی قهرمان، جعفر شیخ الاسلامی که در سایت آسمانا به شکل «جەعفەر شێخولئیسلامی» معرفی شده، یلدا کاوه، امیر کلان، سوزان کریمی، مهدی گنجوی، اردوان گیتی و شهرزاد مجاب.
یکی از قابل تأملترین مقالات این کتاب مقالهای از اردوان گیتی با عنوان «پژوهشگران شنوا و زبان اشاره: مسئلهی اخلاق در مطالعات زبانشناسی اشاره» است.
دکتر اردوان گیتی، ناشنوا، اهل تهران و از خانوادهای ناشنواست که تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدارس ناشنوایان در ایران گذرانده است. او در سال ۲۰۱۱ با هدف آگاهسازی جوانان ناشنوای ایرانی درباره غنای زبان اشاره و فرهنگشان، به عنوان نماینده جوانان ناشنوای ایران در کنگره فدراسیون جهانی ناشنوایان در آفریقای جنوبی شرکت کرد. حوزههای پژوهشی او شامل جنبههای مختلف زبان اشاره ایرانی (اشارانی) از جمله تدوین یک مجموعه دادههای اشارانی، ترجمه، تفاوتهای واژگانی، ترتیب کلمات، و موضوعات مرتبط با اخلاق پژوهش در کار با جوامع زبان اشاره است. دکتر گیتی به همراه همکاران خود «کتاب ناشنوا»، «مقدمهای بر زبان اشاره ایران (اشارانی)» و «اشارانی بیاموزیم» را که اولین کتابها در حوزه زبانشناسی و زبانآموزی زبان اشاره در ایران هستند، تألیف کرده است. او همچنان در حمایت از جوامع ناشنوایان در ایران و سراسر جهان فعالیت میکند و سخنرانیهایی درباره زبان اشارانی و موضوعات مرتبط به مخاطبان مختلف در آمریکا و سایر کشورها، به صورت حضوری و آنلاین، ارائه میدهد.
از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۳، او به عنوان مدرس پارهوقت در دانشگاه گلودت در واشنگتن به تدریس دروس مطالعات ناشنوایان و زبانشناسی مشغول بوده است. در حال حاضر، مدیر گروه مطالعات ناشنوایان در کالج اوهلون در سانفرانسیسکوی کالیفرنیاست و همزمان به عنوان استاد پارهوقت در دانشگاه فرشتگان در ایران تدریس میکند. او همچنین به کار ترجمه بین زبانهای اشارانی، فارسی، انگلیسی و ربان اشاره امریکایی مشغول است.
در نشر آسمانا:
- «شب سیاه و مرغان خاکسترنشین» از رامین احمدی در نشر آسمانا – نظر حورا یاوری و رضا فرخفال
- در انتشارات آسمانا: ۱۰۰ لیکوی جمعآوری شده از جنوب کرمان به زبان انگلیسی
- رمان «فیلها به جلگه رسیدند» از کاوه اویسی در انتشارات آسمانا
- رمان «مقامات متن» از مرضیه ستوده در انتشارات آسمانا
- «آینه را بشکن»، گزیده اشعار نانائو ساکاکی به ترجمه مهدی گنجوی در نشر آسمانا
- «کهکشان خاطرهای از غروب خورشید ندارد» از مهدی گنجوی در نشر آسمانا
- دلالتهای تحلیل طبقاتی در سرمایهداری امپریالیستی» نوشته محمد حاجینیا، و شهرزاد مجاب در نشر آسمانا
- اولین ضبط و تصحیح رساله “تاریخ شانژمانهای ایران”، اثر میرزا آقاخان کرمانی، به کوشش م.رضایی تازیک
- «با سایههایم مرا آفریدهام» از هادی ابراهیمی رودبارکی در نشر آسمانا