بیش از صد چهره فرهنگی، مدنی و هنری بینالمللی از جمله مارگرت اتوود با امضای بیانیهای خواهان آزادی بیدرنگ توماج صالحی، خواننده معترض و رپر ایرانی، شدند.
این بیانیه به ابتکار «شاخص سانسور» (+) تهیه شده. در این بیانیه آمده است:
هنر باید اجازه داشته باشد که انتقاد کند، تحریک کند، اقتدار را زیر سوال ببرد و به چالش بکشد. این هم حق و هم وظیفه ما هنرمندان است. هیچ هنرمندی نباید به دلیل استفاده از حق آزادی بیان خود مورد آزار و اذیت قضایی قرار گیرد، چه رسد به اینکه به اعدام محکوم شود. به عنوان هنرمند، موسیقیدان، نویسنده و چهره فرهنگی با توماج صالحی اعلام همبستگی میکنیم.»
توماج صالحی چند هفته پس از قیام ژینا بازداشت شد و پس از ماهها بازداشت به بیش از شش سال حبس محکوم شد. او در ۲۷ آبان ۱۴۰۲، پس از تحمل بیش از یک سال حبس که ۲۵۲ روز آن در انفرادی بوده با قید وثیقه از زندان دستگرد اصفهان آزاد شد. صالحی پس از ۱۲ روز آزادی در ۹ آذر ۱۴۰۲ توسط عدهای مأمور لباس شخصی مسلح و بدون ارائه هرگونه حکم قضایی، کارت شناسایی و با ضرب و شتم شدید در بابل مجدداً بازداشت شد و به مکانی نامعلوم منتقل شد. دادگاه انقلاب در اصفهان با نقض حکم دیوان عالی این بار او را به اعدام محکوم کرد.
نسیم خاکسار، نویسنده سرشناس پیش از این با انتشار متنی در نشریه ادبی بانگ نوشته بود:
«حکم اعدام برای توماج صالحی، ِاعلام رسمی و آشکار همان احکامِ پنهانِ قتلهای حکومتی توسط حکومت جمهوری اسلامی است. هربار صدایی در دفاع از آزادی و عدالت اجتماعی از میان مردم برمیخیزد، حکومت برای خاموش کردن آن، طنابهای دار و تفنگهایش را برای شلیک کردن به طرف آن آماده میکند.»
بیشتر بخوانید:
نسیم خاکسار: نگذاریم صدای توماج، صدای گلوهای خفه شده، تنها بماند