واژه کاریکاتور، با گسترشی که از چند دهه به اینسو در شیوه و شگردهای اجراییاش و بر پایه آن در نحوه و قدرت بیانش پدید آمد، از چارچوب تعریف فرهنگ لغاتی خودش بسی پا فراتر گذاشته است. این جهش در هنر کاریکاتور را میتوان به سادهترین سخن در گسستن از عوالم کاسبکارانه «فکاهه و هزل» و پیوستن به جهان و زیرجهان درونکاو طنز خلاصه کرد. در این اثر از محمدجون اشونکولوف این طنز درونکاو را به خوبی میتوان سراغ گرفت، به ویژه آنکه این روزها حمله موشکی ایران به اسرائیل و پاسخ اسرائیل در حمله به اصفهان به یک رقابت با سویههای فالیک و نوبالغ هم بدل شده است. نحوه پوشش خبری این رویداد را هم میتوان به کاریکاتور دیگری از اشونکولوف که در همین صفحه میبینید نسبت داد.
علائین ری، هنرمند ایرانی جنبش «هنرمندان معاصر» را برای دفاع از آزادی بیان و انداختن هنر در مجرای امداد و نجات بشریت از جنگ و فجایع هدایت میکند. اثر محمدجون اشونکولوف در چارچوب این حرکت و توسط او در اختیار بانگ قرار گرفته و با اجازه کتبی هنرمند منتشر میشود.
محمدجون اشونکولوف
محمدجون اشونکولوف در ۲۱ ژانویه ۱۹۵۸ در روستای تلوف در ناحیه بشاریق استان فرغانه ازبکستان متولد شده است.
او تحصیلاتش را در دانشکده هنر گرافیک انستیتوی آموزشی دولتی تاشکند به پایان رسانده و عضو اتحادیه هنرمندان ازبکستان و عضو اتحادیه جهانی کاریکاتوریستها (UWC) است و در حال حاضر در شهر تاشکند زندگی میکند.
او در سال ۲۰۰۷ در شهر کروسواچ در صربستان و در شهر اوسیجک در کرواسی در سال ۲۰۰۸ در تاشکند نمایشگاههای انفرادی برگزار کرده است.
اشونکولوف در سال ۲۰۰۸ جایزه دولتی “دوستی” را دریافت کرد.
وی در بسیاری از نمایشگاههای ملی و بین المللی کاریکاتور شرکت کرده و برنده ۲۱۰ جایزه شده است.