
نشر دنا با انتشار اطلاعیهای اعلام کرده است که یکشنبه ۱۱ مه/ یکم اردیبهشت در شهر اوترخت هلند مراسم نکوداشتی برای نسیم خاکسار، نویسنده سرشناس تبعیدی برگزار میکند.
در این برنامه رضا علامهزاده و تورج اتابکی به عنوان سخنران حضور خواهند داشت. همچنین در اینستاگرام نشر دنا این مراسم به طور زنده نیز پخش میشود.
نسیم خاکسار (۱۳۲۲ آبادان) از نویسندگان و نمایشنامهنویسان ایرانیست که سالیان درازیست در تبعید به سر میبرد. در این سالها از او ۲۶ جلد کتاب چاپ شده است که از آن میان چندین اثر هم به زبان هلندی ترجمه شدهاند. این اثرها عبارتند از: بقال خرزویل، سفر تاجیکستان، بادنماها و شلاقها و نمایشنامهٔ زیر سقف.
یکی از مشخصات شخصیتهای داستانهای خاکسار تلاش آنها برای دست یافتن به یک جهان آرمانی است. اما در اغلب مواقع، در رویارویی با واقعیتها، ذهن آرمانگرای آنان ویران میشود. نسیم خاکسار در اینباره گفته است:
«بین جهان آرمانی شخصیتهای اصلی داستانها و جهان اندیشگی نویسنده و شاعر پیوندهائی هست. نویسنده یا شاعر بعد از مدتی کار و زندگی فکری به نوعی از نگاه و اندیشه به جهان میرسد که احساس میکند، همحسی و هماندیشگی با آن انس و الفت بیشتری دارد. میبیند در این نحوه نگاه به جهان و اندیشه کردن به آن بیشتر خودش است. راحتتر مینویسد؛ صادقتر است با جهان و با خودش.»
خاکسار نخستین بار در ۲۲ سالگی به زندان افتاد. بار دوم که زندانی شده در آستانهی انقلاب، زمانی که مردم درِ زندانها را گشودند به همراه زندانیان سیاسی آزاد شد. بار سوم حکومت اسلامی او را روانهی زندان کرد و سرانجام در تابستان ۱۳۶۲ ناچار از ایران گریخت. او گفته است:
«از زندان که بیرون آمدم شروع کردم به نوشتن چند مقاله سیاسی در کیهان و بعد در آیندگان. در زندان دومم هم باز چند داستان نوشته بودم و یک کتاب برای کودکان و نمایشنامهای از ویلیام سارویان ترجمه کرده بودم و مجموعهای شعر که توانسته بودم از زندان توسط دوستانی که پیش از من آزاد شده بودند به بیرون بفرستم. آنها را بعداً چاپ کردم که برای بار سوم، این بار از سوی رژیم جمهوری اسلامی باز زندانی شدم. من را یک ماه در بازداشتگاه “کمپلو” نگه داشتند. ماجرایش را مفصل در “کتاب زندان” که توسط ناصر مهاجر درآمده گفتهام.»