نوبل ادبی برای هان کانگ، نویسنده کره‌ای

آکادمی سلطنتی سوئد  پنجشنبه ۱۰ اکتبر (۱۹ مهر ۱۴۰۳) اعلام کرد که جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۲۴ به هان کانگ، نویسنده اهل کره جنوبی تعلق می‌گیرد. هیات داوران در بیانیه‌ خود آورده است که این جایزه را به خاطر «نثر سخت شاعرانه‌ای که به آسیب‌های تاریخی می‌پردازد و شکنندگی زندگی بشری را آشکار می‌کند» به این نویسنده اختصاص می‌دهد.

تصمیم کمیته کاملاً غیرمنتظره بود. هان ۵۳ ساله در میان نامزدهای اصلی جایزه قرار نداشت. از کان شو، نویسنده چینی، سلمان رشدی، نویسنده بریتانیایی – آمریکایی هندی‌تبار و جرالد مورنان، نویسنده استرالیایی به عنوان بخت‌های نوبل یاد کرده بودند.   

از اولین اعطای جایزه نوبل در سال ۱۹۰۱ تاکنون، در مجموع ۱۲۰ نویسنده زن و مرد موفق به کسب جایزه نوبل ادبیات شده‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به ارنست همینگوی، سلما لاگرلوف و ژان پل سارتر و همچنین شخصیت‌هایی مانند وینستون چرچیل، نخست وزیر سابق بریتانیا، و باب دیلن، موسیقی‌دان آمریکایی اشاره کرد.  

هان کانگ در سال ۱۹۷۰ میلادی در شهر گوانگجو کره جنوبی متولد شد و در ۹ سالگی به همراه خانواده‌اش به سئول نقل مکان کرد. پدر او از نویسندگان مشهور کره جنوبی‌ست. او کار نویسندگی را در سال ۱۹۹۳ با انتشار اشعاری در مجله «ادبیات و جامعه» آغاز کرد. از آن زمان تاکنون رمان‌ها و داستان‌های کوتاه بسیاری از او منتشر شده است که از آن میان «گیاهخوار»، «اعمال انسانی» و «کتاب سپید» به زبان فارسی ترجمه شده‌اند.

هان که ۵۳ سال دارد در سال ۲۰۱۶ برنده جایزه بین المللی بوکر برای رمان «گیاهخوار» شد.

جایزه نوبل ادبیات سال گذشته به «یون فوسه» نویسنده نروژی رسیده بود. آکادمی سوئدی نوبل را به خاطر «نمایشنامه‌های بدیع و نثر او که ناگفتنی‌ها را بازگو می‌کند» شایسته دریافت جایزه سال ۲۰۲۳ معرفی کرده بود. آثار متعددی از او از جمله «زیبا و رویای پائیز»، «دخترک روی مبل»، «شب آوازهایش را می‌خواند» و «دختری با بارانی زرد» به فارسی ترجمه شده‌اند. آثار فوسه با سکوت‌های سنگین و دیالوگ‌های پراکنده‌اش، از برخی لحاظ، به ویژه در زمینه «سکوت» در روابط انسان‌ها یادآور آثار ساموئل بکت و از برخی لحاظ، به ویژه در زمینه رویکردهای اجتماعی یادآور آثار هارولد پینتر است.  

بیشتر بخوانید:

عباس شکری: نگاهی به گستره آثار یون فوسه، برنده نوبل ادبی – نقطه مقابل عشق، نفرت نیست، بی‌تفاوتی است

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی