سوژه منتشر کرد: مجموعه داستان تاز‌ه‌ای از نسیم خاکسار به زبان آلمانی

انتشارات سوژه در آلمان گزیده‌ای از داستان‌‌های نسیم خاکسار را به زبان آلمانی با عنوان «بین دو در» ( Zwischen zwei Türen) منتشر کرده است.

این مجموعه داستان را توماس گلندر و گرجی مرزبان از فارسی به آلمانی ترجمه کرده‌اند. مترجمان ۹ داستان از مجموعه داستان‌های بقال خرزویل، آهوان در برف، جاده آریزونا و از زیر خاک را انتخاب کرده و در این کتاب در کنار هم قرار داده‌اند. مضمون اصلی همه این داستان‌ها که در گستره بیش از سه دهه نوشته شده تبعید و دلمشغولی‌های انسان تبعیدی ایرانی است.

انتشارات سوژه در معرفی این کتاب نوشته است:

« نسیم خاکسار در داستان‌هایش [در دوران تبعید] سرنوشت انسان‌های مختلفی را روایت می‌کند. شخصیت‌های او مانند خوابزدگان بین دنیاها در رفت و آمدند با این امید که آن‌ها را درک کنند و خود به درکی از محیط برسند.»  

«بین دو در» ( Zwischen zwei Türen)، عنوانی که مترجمان برای این کتاب برگزیدند کنایه‌ای است از این موقعیت دشوار.  

یکی از مشخصات شخصیت‌های داستان‌های خاکسار تلاش آنها برای دست یافتن به یک جهان آرمانی است. اما در اغلب مواقع، در رویارویی با واقعیت‌ها، ذهن آرمانگرای آنان ویران می‌شود. نسیم خاکسار در این‌باره در مصاحبه‌ای گفته است:

«بین جهان آرمانی شخصیت‌های اصلی داستان‌ها و جهان اندیشگی نویسنده و شاعر پیوندهائی هست. نویسنده یا شاعر بعد از مدتی کار و زندگی فکری به نوعی از نگاه و اندیشه به جهان می‌رسد که احساس می‌کند، هم‌حسی و هم‌اندیشگی با آن انس و الفت بیشتری دارد. می‌بیند در این نحوه نگاه به جهان و اندیشه کردن به آن بیشتر خودش است. راحت‌تر می‌نویسد؛ صادق‌تر است با جهان و با خودش.»

 در تبعید شخصیت‌های خاکسار که همواره باشفقت، بخشنده، مهربان اما خشمگین‌اند، از آرزوها و خاطراتشان سخن می‌گویند، به افق‌های دور نظر دارند و پرخون و با غرورند. در «بقال خرزویل»، راوی داستان با پیرمرد هلندی همسایه‌اش شطرنج بازی می‌کند، به عمد از او می‌بازد که بتواند به زندگی‌اش ادامه دهد. او در یکی از لحظات پریشان‌حالی‌اش با خود می‌گوید:

«دنیای یک تبعیدی، دنیای غریبی است. اول خیال می‌کند خودش است و همین کولباری که به پشت بسته است (…) بعد تا مدتی جست‌و‌جوی جایی برای زیستن. بعد اتاقکی، میزی، چراغی، قلمی، دفتری. چند تایی کتاب. (…) اما بعد، آهسته آهسته شروع می‌شود. می‌بینی خودت – تو – با همان حجم کوچکت تاریخی پشت سر خود داری.»

نسیم خاکسار متولد ۱۳۲۲ در آبادان بیش از نیمی از زندگی‌اش را در تبعید گذرانده. از او تاکنون پنج رمان، چند مجموعه شعر و ده‌ها داستان کوتاه و نمایشنامه انتشار یافته است. برخی از آثار او را می‌توان در نشریه ادبی بانگ یافت.

تهیه کتاب (+)

در همین زمینه:

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی