در روزهای دوم و سوم نوامبر سال جاری اولین دوره نمایشگاه کتاب فارسی الف در شهر تورنتو برگزار شد. این نمایشگاه که به همت چند تن از ناشران و کتابفروشان در تورنتو برپا شده است به معرفی و شناخت کتاب فارسی اختصاص دارد و به ناشران و نویسندگان تبعیدی و دیاسپورا و بینالمللی که به توزیع جهانی آن کمک کردهاند، ادای دین میکند. طبق اعلامیه تاسیس این نمایشگاه، «نمایشگاه کتاب فارسی الف» تلاشی برای هماندیشی درباره جوامع فارسیزبان و ارتباط آنها با یادگیری زبان مادری است، و بر اهمیت حفظ فرهنگ و هویت در دنیای روزافزون جهانیشده تأکید میکند. علاوه بر این، فضایی برای نویسندگان و ناشران فراهم میآورد تا آثار خود را معرفی کرده، با خوانندگان تعامل داشته و اندیشه و کتاب فارسی را ترویج کنند.
طبق گفتهی مهدی گنجوی (نشر آسمانا) از اهداف این نمایشگاه مستند کردن تاریخ فرهنگی کامیونیتیهای فارسیزبان و انتقال این تجربه و تاریخ به نسلهای نوین مهاجران و فارسیزبانان است. در این راستا جزو برنامه های جانبی امسال نمایشگاه در روز دوم نوامبر نشستی با ساسان قهرمان و حسن زرهی دربارهی تاریخ نشر فارسی در تورنتو برگزار شد که فیلم آن را میتوانید ببینید.
ساسان قهرمان
ساسان قهرمان رماننویس، شاعر، بازیگر و کارگردان، ناشر و روزنامهنگار ایرانی- کانادایی، در فروردین ۱۳۴۰ در مشهد زاده شد و از تابستان ۱۳۶۳ (۱۹۸۴) مقیم کانادا بوده است. پیش از مهاجرت به کانادا در رشتهی هنرهای نمایشی در دانشگاه تهران تحصیل کرد و سالها بعد در کانادا در رشتههایادبیات انگلیسی و جامعهشناسی در دانشگاه یورک تورنتو به تحصیل ادامه داد. تا کنون به قلم او ۱۰ کتاب، شامل چهار رمان (گسل، کافه رنسانس، به بچهها نگفتیم، بندباز آماتور)، سه مجموعه شعر (سبز، رنگ، هفده روایت مرگ)، یک مجموعه مقالات (نیم نگاه – مهاجرت فرهنگ، فرهنگ مهاجرت: سى مقاله در نگاه به فرهنگ و جامعه)، دو نمایشنامه ( سورپرایزپارتی، Your Very Own Best Friend) منتشر شده و نیز مقالهها، داستانها، شعرها و ترجمههایی در نشریات فرهنگی و ادبی.
او همچنین بنیانگذار و مدیر نشر«افرا»، نخستین بنگاه نشر فارسی در کانادا (با حدود ۶۰ عنوان کتاب)، یکی بنیانگذاران «انجمن نویسندگان ایرانی کانادا»، و عضو جانشین هیات دبیران «کانون نویسندگان ایرانی در تبعید» و نمایندهی کانون در آمریکای شمالی (۱۹۹۹ – ۲۰۰۱) بوده است. او همچنین همکار نشریات «سایبان»، «شهروند» و «دفترهای فرهنگ و ادب» و سردبیر نشریهی دوزبانهی «گذار» بوده و در فاصلهی ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۲ نیز سه دوره نشریهی فرهنگی- اجتماعی «سپیدار» را منتشر کرده است. قهرمان در دههی گذشته به آموزش داستاننویسی و شیوههای نقد و بررسی در کارگاههای آموزشی «کافهرنسانس آکادمی»، «فرهنگخانهی ایرانی تورنتو» و «سازمان زنان ایران کانادا» مشغول بوده است و در کنار فعالیتهای اجتماعی، روی پنجمین رمان خود، تدفین، و درسنامهی آشنایی با مقدمات داستاننویسی کار میکند.
حسن زرهی
حسن زرهی از پایهگذاران «سایبان»، نخستین ماهنامه فرهنگیادبی ایرانیان در تورنتو بود که سردبیری آن را نیز به عهده داشت. از سال ۱۹۹۱ حسن زرهی سردبیری شهروند را به مدت ۲۹ سال برعهده داشت. «سپیدجامه»، «جهانپهلوان»، «دیدار در استانبول» و «خطر جدی» از نمایشنامههای حسن زرهی است. مجموعه شعرش با نام «دختران دهلها و آوازها» و مجموعه داستان کوتاه با نام «کاش ماهیها و شیرماهیها» در ۱۹۹۸ توسط نشر افرا و نشر پگاه در کانادا منتشر شده است. از زرهی به همت انتشارات آفتاب کتابهای «ماهی در بیابان»، مجموعه قصهٔ کوتاه و «عروس نخلها» سه داستان بلند در ۲۰۱۹ منتشر شده است.