به سبب اختلافات داخلی در درون دولت غنی و عقبنشینی نیروهای آمریکا و ناتو از افغانستان، یکشنبه ۱۵ اوت/۲۴ مرداد کابل بیهیچ مقاومتی تسلیم شد. یک مقام طالبان به آسوشیتدپرس گفت که این گروه به زودی تشکیل «امارت اسلامی افغانستان» را از کاخ ریاست جمهوری در کابل اعلام میکند.
حکومت طالبان پیش از حمله آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱ و زمانی که قدرت را در این کشور در دست داشت، خود را با نام «امارت اسلامی افغانستان» میخواند. پیش از این خبرگزاری رویترز به نقل از دو فرمانده گروه طالبان نوشت که جنجگویان این گروه وارد ارگ ریاستجمهوری افغانستان شدهاند. خبرهای تایید نشده حکایت از آن دارد که برخی از اعضای طالبان ادارات را غارت کردهاند. طالبان با انتشار بیانیهای اعلام کرد به اعضای خود دستور داده به بهانه برقراری امنیت وارد کابل شوند.
شب هول در کابل
همزمان با این تحولات سهیل سنجر مدیر مسئول هشت صبح، بزرگترین روزنامه افغانستان در کلاب هاوس گفت:
«کابل شب هول را می گذراند. برخی طالبان ادارات را غارت کردهاند. بی جهت به آمریکا دل بسته بودیم. در شوک هستیم. فقط امید داریم یک فاجعه انسانی رخ ندهد. مسئولیت با غنی است که افغانستان بدون مقاومت به دست طالبان افتاد.»
ضرورت حمایت از جامعه مدنی افغانستان
کانون نویسندگان ایران در بیانیهای در حمایت از مردم افغانستان هشدار داده که به قدرت رسیدن طالبان به عنوان یک گروه « تبهکار، انسانستیز، واپسگرا و آزادیستیز» در افغانستان به تکرار ویرانی «سرمایههای تاریخی و فرهنگی» این کشور و نسلکشی منجر خواهد شد.
در این بیانیه که روز ۲۱ مرداد منتشر شد با اشاره به تحولات و تلاشهای فرهنگی دو دهه اخیر در حوزه زنان و نشر افغانستان آمده است که نویسندگان و ناشران این کشور با گذشتن از دیوار سانسور «به مجرای تولید و پخش آزاد کتابهای فارسی در منطقه» تبدیل شده بودند، ولی «این دستاوردها در سایهی تبانی قدرتهای خارجی و فساد داخلی در خطر نابودی کامل قرار گرفته است».
کانون نویسندگان ایران در بیانیه خود تاکید کرد که در این هنگامه ستم و سرکوب و آوارگی مردم افعانستان بر نویسندگان و روزنامهنگاران آزادیخواه ایران و جهان است که صدای خود را در حمایت از مردم افغانستان بالاتر ببرند و اجازه ندهند سکوت و تبانی قدرتهای جهانی سرنوشت میلیونها نفر را رقم بزند.