سوداگری به نام ادبیات: خانه سابق آگاتا کریستی به حراج گذاشته شد

خانه سابق آگاتا کریستی که برخی از مهم‌ترین رمان‌های جنایی قرن بیستم  در آنجا پدید آمد با قیمت بیش از دو میلیون و ۷۵۰ هزار پوند به حراج گذاشته شد. این خانه با پنج اتاق و یک پلاک آبی بر سردرش و یک باغچه در منطقه‌ای به وسعت پنج هکتار واقع شده.

 رمان‌های پلیسی معمولاً پیرنگی سرراست با فراز و فرودهایی دارند. حادثه‌ای اتفاق می‌افتد، معمایی شکل می‌گیرد، نظم مسلط به هم می‌خورد، جست‌و‌جویی آغاز می‌شود و کارآگاه و پلیس، بدون آنکه ارتباط درستی با هم داشته باشند، برای رمزگشایی از واقعه تلاش می‌کنند. با حل معما، نظم مجدداً برقرار می‌شود. در همه ۷۰ رمان پلیسی که از آگاتا کریستی، نویسنده بریتانیایی به جای مانده، برقراری عدالت به معنای برقراری مجدد نظم ویکتوریایی‌ست. در این معنا می‌توان گفت اگر آگاتا کریستی ضد انقلابی‌ترین نویسنده جهان است.  

خانم مارپل و هرکول پوآرو  از شخصیت‌های به یاد ماندنی آثار اوست.   

کاپیتان هستینگز دستیار هرکول پوآرو در داستان «خطر در خانه آخر» یک نمونه کامل از شخصیت یک بریتانیایی در آثار کریستی است: جدی و بی‌احساس.  پوآرو انگیزه قتل را تشخیص داده اما هستینگز اعتقاد دارد که زیاد از حد  ملودرامیک است. پوآرو در پاسخ می‌گوید:

«درسته ممکنه کمی غیر انگلیسی به نظر برسه اما حتی یک انگلیسی هم می‌تونه احساس داشته باشه.»

در همه ۷۰ رمان پلیسی که از آگاتا کریستی، نویسنده بریتانیایی به جای مانده، برقراری عدالت به معنای برقراری مجدد نظم ویکتوریایی‌ست. در این معنا می‌توان گفت آگاتا کریستی ضد انقلابی‌ترین نویسنده جهان است.

سابینه وانکر، استاد زبان انگلیسی دانشگاه هال به بی بی سی جهانی می‌گوید:

«نمونه‌ای که کریستی از “انگلیسی بودن” ارائه می دهد بیشتر نمونه‌ای است که باید با آن مواجه و روبرو شد تا آن را یک واقعیت قطعی قلمداد کرد. چنانچه در داستان‌های او می‌بینیم که فضاها و شخصیت‌ها جنبه‌ای هنری و ادبی نیز پیدا می‌کنند و حتی با طنز و بزرگنمایی‌هایی هم همراه می‌شوند. چرا که در واقعیت جامعه انگلیسی همیشه متشکل از یک کشیش مهربان، یک سرهنگ سرسخت، یک وکیل آسیب پذیر، و یک پزشک همیشه حاضر در صحنه و در نهایت غلبه و برتری قاتلان نیست. همچنین به شکل قابل توجهی کمبود پاب‌ها در داستان‌های کریستی قابل مشاهده است.»

آگاتا کریستی در کتاب رکوردهای گینس مقام اول در میان پرفروش‌ترین نویسندگان کتاب در تمام دوران‌ها و مقام دوم را بعد از  شکسپیر در میان پرفروش‌ترین نویسندگان در هر زمینه‌ای به خود اختصاص داده‌ است.

هفت سال قبل در ایران زنی را به اتهام قتل‌های زنجیره‌ای بازداشت کرده بودند. متهم که در آن زمان ۳۲ سال داشت گفته بود تحت تأثیر رمان‌های آگاتا کریستی دست به قتل می‌زده. این فرد به عنوان اولین قاتل زنجیره‌ای زن در ایران مشهور شد. او در اماکن مذهبی زنان میانسال و پیر را شناسایی می‌کرد و با نوشیدنی آلوده آن‌ها را بیهوش می‌کرد، سپس اشیا ارزشمند و زیورآلات قربانی را به سرقت می‌برد، بعد جسد قربانی را در نقطه‌ای که از قبل انتخاب کرده بود رها می‌کرد.

در همین زمینه:

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی