بنیاد ژاله اصفهانی: بررسی اشعار بیدل دهلوی با حضور بهمن بنی هاشمی

بنیاد ژاله اصفهانی در نظر دارد برنامه‌ای را به بیدل دهلوی اختصاص دهد. در این برنامه بهمن بنی‌هاشمی، پژوهشگر، شاعر و منتقد ادبی نتایج پژوهش‌اش درباره بیدل دهلوی را معرفی می‌کند.

میرزا عبدالقادر بیدل دهلوی در سال ۱۰۵۴ هجری قمری در ساحل جنوبی رودخانه «گنگ» در شهر عظیم‌آباد پتنه (هند) به دنیا آمد. او از ترکان جغتایی بود. بیدل در بیشتر علوم حکمی تبحر داشت و با طریقه صوفیه نیز آشنا بود. او ابتدا «رمزی» تخلص می‌کرد تا این که به گفته یکی از شاگردانش هنگام مطالعه گلستان سعدی از مصرع «بیدل از بی‌نشان چه جوید باز» به وجد آمد و تخلص خود را به «بیدل» تغییر داد. علاوه بر دیوان اشعار، آثاری در نثر دارد که از آن جمله می‌توان به رقعات، نکات و چهار عنصر اشاره کرد. او در چهارم صفر ۱۱۳۳ هجری قمری در دهلی درگذشت.

در آثار بیدل، افکار عرفانی با مضامین پیچیده، استعارات، و کنایات به‌هم آمیخته، و خیال‌پردازی و ابداع مضامین تازه با دقت و موشکافی همراه گردیده ‌است. در نظم و نثر سبکی خاص دارد که از بهترین نمونه‌های سبک هندی به‌شمار می‌آید.

محمد رضا شفیعی کدکنی در کتاب «شاعر آیینه‌ها» در مورد بیدل می‌گوید: بیدل را باید نماینده تمام عیار اسلوب هندی به‌شمار آوریم.

بهمن بنی‌هاشمی تحصیلات خود را در رشته ادبیات و زبان فارسی در مقطع دکتری به پایان رسانده است. تصحیح دیوان وهاج خوانساری و درخت‌های باران‌دیده (پژوهش و گزینش رباعیات سبک هندی) از آثار اوست.

جلسه بنیاد ژاله اصفهانی درباره اشعار بیدل دهلوی یکشنبه ۲۶ سپتامبر/ ۴ مهر   ساعت ۱۷ به وقت گرینویج (هشت و نیم شب به وقت تهران) در فضای مجازی و با استفاده از نرم افزار زوم برگزار می‌شود.

برای ورود به جلسه بنیاد ژاله اصفهانی شماره شناسائی جلسه، ۸۲۹۲۸۶۸۱۲۸۶ Meeting ID ، را وارد نرم‌افزار زوم کنید.  

این برنامه همزمان از فیسبوک (+) بنیاد نیز پخش خواهد  شد.

بنیاد ژاله اصفهانی در لندن یک انجمن مردم‌نهاد است که با هدف کلی «آموزش و ترویج فرهنگ، به شمول شعر، موسیقی، هنر، تاریخ و میراث فرهنگی، فارسی‌زبانان در سراسر جهان» در سال ۲۰۰۷ با فراخوان شماری از نویسندگان و شاعران و روزنامه‌نگاران و فعالان فرهنگی نام‌آشنا بنیان گذاشته شده است. برنامه قبلی بنیاد به رمان «عقرب‌کشی» نوشته شهریار مندنی‌‌پور اختصاص داشت.

در همین زمینه:

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی