مراسم پایانی دوازدهمین دوره جشنواره جایزه شعر ژاله اصفهانی جمعه ۱۸ فوریه/ ۲۹ بهمن در سالن برونای گالری، مدرسه مطالعات شرقی و آفریقائی دانشگاه لندن، SOAS، مشترکاً با انستیتوی خاورمیانه این دانشگاه برگزار میشود.
این اولین برنامه حضوری بنیاد است که پس از لغو برنامه سالانه در فوریه ۲۰۲۰ به دلیل همهگیری ویروس کرونا تشکیل برگزار می شود. در همان حال باید یادآوری کرد که دوازدهمین دوره این جشنواره مصادف با صدمین سال تولد ژاله اصفهانیست.
این جایزه ویژه شاعران جوان (زیر ۳۰ سال) از کشورهای فارسی زبان، از جمله ایران، افغانستان و تاجیکستان، و دیگر فارسی زبانان است. در این دوره نزدیک به ۲۰۰ شاعر جوان شرکت کرده بودند که از میان آنها فهرست کوتاهی برای هر کشور به دور پایانی این جشنواره ادبی راه یافتند.
از افغانستان احسان بدخشانی (ساکن ایران)، حسن جعفری (ساکن اتریش) باقر حسینی (ساکن افغانستان)، غلامعباس حسینی (ساکن ایران) و مریم یعقوبی (ساکن ایران) به فهرست کوتاه جشنواره راه یافتند.
از ایران شهریار بصیری، محسن بیدوازی، پوریا پلیکان، پریسا صالحی، نرگس گل افشانی در فهرست کوتاه جشنواره قرار دارند. از تاجیکستان: بزرگمهر بهادر، رادمهر سلیمانی، شهریار عالمزاده آمینه و نوری محمد ایستم.
سرودههای شاعران تاحیک مقفی و در گفتوگو با بنمایههای فرهنگ فارسی در فلات ایران است. برای مثال بزرگمهر بهادر میسراید:
سوختن، بگداختن آسان نبود/این وطن را ساختن آسان نبود/این همه آرایش از خون دل است/خانه را پرداختن آسان نبود/بعد مرگ کاوه و هژده پسر/پرچمی افراختن آسان نبود (بزرگمهر بهادر)
شعر شاعران افغان راه یافته به فهرست کوتاه جشنواره جایزه شعر ژاله اصفهانی اما گواهیدهنده جنگ و خشنونت در وطن و آوارگی در جهان است: پیرمردی درون من مرده پیرمردی کنار یک دیوار/پیرمردی که با خودش میگفت دست ازین عمر لعنتی بردار/پیرمردی که جنگ را دیده، ضرب توپ و تفنگ را دیده/ مرگ در دهمزنگ را دیده، مرگ بر روی ماین یا با دار (باقر حسینی)
در همان حال درونمایه شعر اغلب شاعران ایرانی برگزیده از فردیت تباه شده و اندیبشه مرگ زیر تأثیر بحرانهای اجتماعی از جمله بحران همهگیری کرونا دور نیست:
دکتر!/اگر میتوانی این کتاب را باز کن/و یک شعر غمگین برایم بخوان/حالم بد است/و تابوتها، خانههای ما هستند که قفلشان را شکستهاند/حالم بد است/و مادرم پرستاریست/که شیفت شبش تمام شده/آمبولانسها گریهشان را قورت دادهاند/و برای هیچ مردهای فرق نمیکند/روی کدام تخت بخوابد (پریسا صالحی)
علیرضا آبیز، شیرین رضویان، مژگان ساغر، هادی شفیعی، مهرنوش قربانعلی، آزیتا قهرمان، علی عبداللهی، سید رضا محمدی و رستم وهاب زاده اعضای هیأت داوران دوازدهمین دوره جشنواره جایزه ژاله اصفهانیاند.
در مراسم دوازدهمین دوره جشنواره جایزه شعر ژاله اصفهانی علاوه بر سخنانی از شاعران به نام فارسی زبان، از جمله اعضاء هیئت داوری، و شعر خوانی شاعران برگزیده، موسیقی زنده از ایران، توسط گروه نواک، و افغانستان، توسط میلاد یوسفی اجرا میشود.
خانم لی لی نیز روی صحنه این جشنواره با رقص سماع هنرنمایی میکند.
بنیاد ژاله اصفهانی اعلام کرده که این برنامه ساعت شش بعد از ظهر به وقت لندن برگزار میشود. نیم ساعت نخست برنامه به پذیرایی از مهمانان اختصاص دارد.