کنفرانس دوسالانه ایرانشناسی از ۱۲ تا ۱۵ اوت سال جاری برای نخستین بار در مکزیک و در دانشگاه مکزیکوسیتی برگزار شد.
به گزارش ایقان شهیدی (آسو) در این کنفرانس بیش از ۴۰۰ نفر از استادان، محققان و دانشجویان حوزه ایرانشناسی از چهارگوشه جهان گرد هم آمدند تا در جلسات مختلف تحقیقات خود در زمینههای گوناگون را ارائه دهند و به بحث بگذارند.
فیروزه کاشانی-ثابت، رئیس انجمن مطالعات ایرانی، درگفتوگو با آسو میگوید:
«پنلهای کنفرانس به صورتی طبیعی بر اساس پیشنهادات و چکیدههای مقالات استادان و پژوهشگران حوزهی ایرانشناسی شکل میگیرد و طبعاً همگام با تحولات سیاسی و اجتماعی ایران، پژوهشهای مرتبط با رخدادهای معاصر نیز مورد توجه قرار میگیرد.»
جلسات کنفرانس دوسالانه ایرانشناسی در سال ۲۰۲۴ طیف وسیعی از موضوعات را در بر میگرفت که برخی از آنها ــ خلیج فارس، دین و سکولاریسم، عرفان و تصوف، جنبشهای اجتماعی، ادبیات مدرن فارسی، روابط ایران و آمریکا، هنر و موسیقی ایران ــ به موضوعات طرحشده در سالهای قبل شباهت داشت.
موضوع برخی از جلسات ــ تاریخ و تاریخنگاری ایران در دوران پهلوی، زنان و جنبشهای معاصر ایران نظیر جنبش «زن، زندگی، آزادی» ــ نیز متناسب با اتفاقات و جریانات جاری ایران یا از جمله موضوعاتی بود که در سالهای اخیر توجه به آنها افزایش یافته است.
همچون کنفرانسهای گذشته، بخشی از فضای کنفرانس نیز به ناشران گوناگونی ــ خواه ناشران دانشگاهی انگلیسیزبان یا ناشران فارسیزبان ــ اختصاص داشت که کتبی مرتبط با ایرانشناسی را منتشر میکنند. بخش دیگری از این کنفرانس نیز به برنامههای هنری و فرهنگی ــ موسیقی و رقص مکزیکی، تجلیل از فرهنگ ایرانی و نمایش فیلمهای مستند مرتبط با ایران ــ اختصاص یافته بود.
«انجمن مطالعات ایرانی» (Association for Iranian Studies) که در سال ۱۹۶۷ تأسیس شد، یکی از مجامع علمی است که به ترویج ایرانپژوهی اختصاص دارد. از میان فعالیتهای این انجمن بینالمللی میتوان به برگزاریِ کنفرانسهای دوسالانه، انتشار مجلهی «ایرانشناسی»، ارائه جوایز موضوعی و دفاع از آزادی بیان اشاره کرد. انجمن مطالعات ایرانی در سال ۱۹۷۳ بهعنوان یک سازمان غیرانتفاعی در نیویورک ثبت شد و با انجمن مطالعات خاورمیانه (Middle East Studies Association)، که فعالیتی مشابه در زمینهای گستردهتر را دنبال میکند، همکاری کرده است.