نشر آسمانا با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که رمان کوتاه «زینت»، عاشقانهای در نقطه صفر مرزی خیال و واقعیت نوشته وحید ضرابی نسب را منتشر کرده است.
بر اساس این اطلاعیه «زینت» یک رمان تاریخیست که وقایع آن در «سالهای مهآلود و غبار گرفته انتهای قاجار و ابتدای پهلوی» اتفاق میافتد با این هدف که تصویری از زن در ابتدای دو سدهی تاریخ معاصر ایران را ترسیم کند. نویسنده تلاش کرده است که در قالب واژگان «کمتر تجربه شده» تصویرهایی از ناکامیها در عشق را ارائه دهد. «با تصویرسازی عاشقیتهایی نشکفته و در واژگانی کمتر تجربهشده.»
یکی از اهداف رمان تاریخی اظهارنظر درباره حال با واسطه گذشته است، همان طور که داستان علمی-تخیلی با تصور آینده زمان حال را تفسیر می کند.
آسمانا درباره محدوده تاریخی رمان «زینت» نوشته است: داستان این کتاب «از دل سالهای ابتدایی قرنی که تازه به پایان رسیده تا قلب سالهای ابتدایی سدهای که تازه آغازیدن گرفته است» شکل میگیرد:
«از ماههای مشوش و مغشوش پایانی احمدشاه و شروع میدانداری سردار سپه و از لابلای پروندهای قدیمی و دختر جوانی که جرمش عاشقیت است، که نه! جرمش زنبودگی است.»
آسمانا در ادامه مینویسد:
«وحید ضرابینسب، نویسنده و فیلمساز ایرانی ساکن تورنتو، در جدیدترین کار ادبیاش آیینهای را مقابل نگره زنانگی در جامعه ایران گرفته که بازتابی است از آنچه بر ما میرود. او ما را به بخشی از تاریخ غبارآلود معاصر و جنبش های زنانه میفرستد در عین حالی که متوجهمان میکند آنچه را این سال ها بر فرهنگ و هنر و جنسیتزدگی ایران گذشته است.
از ضرابی نسب پیشتر چندین عنوان کتاب سینمایی از جمله دو فیلمنامه با یک بلیت، کتاب مستطاب سینما، وقتی از فیلم حرف میزنیم از چه حرف میزنیم و مکتب فیلم تارانتینو منتشر شده است. او همچنین سابقهای بیش از ۲۰ سال در روزنامهنگاری دارد و به عنوان نویسنده و کارگردان آثاری را ساخته است که آخرین آن فیلم سینمایی «دخمه» است.
مرضیه ستوده، نویسنده و مترجم ادبی درباره این رمان میگوید:
«داستان “زینت” داستان زینتهاست و نویسنده با اشراف به شیوهی زیستن، از زمان قاجار تا کنون، رنج دختران و زنان و محرومیتها را مستند کرده است، و چون پژوهشگری دقیق و دلسوز، مخاطب را با نام و روش زنانی که برای حقوق اولیه مبارزه کردند آشنا میکند. اجرای روایت در این اثر چشمگیر است. روایتهای موازی و مستقل که با مهارت در اجرا، در هم میروند و شیوهی زیستن و بازتاب رویدادها را تاثیرگذار نشان میدهند…»
دکتر مهرک کمالی، محقق و منتقد ادبی و استاد دانشگاه ایالتی اوهایو نیز درباره این کتاب عقیده دارد:
«بارها شنیدهایم که آنجا که تاریخ ناتوان میماند، رمان آغاز میشود. زینت پلی است کمنظیر میان داستان وتاریخ که نه ادبیّتش را از دست میدهد و نه سندیّتش را. کار وحید ضرابی نسب نشان از ذهن تربیتیافتهای دارد که با دقت به همهی زوایای رمان کوتاهش فکر کرده، زبانش را ورز داده و سندهای تاریخی را با داستان پیوند زده است. پایانبندی بدیع زینت با شورش علیه واقعیت موجود، به خواننده میگوید همه چیز میتوانست (و میتواند) جور دیگری اتفاق بیافتد.»
فرازی از کتاب
راستش میخواهم مطمئن شوم این لغوها و اراجیف نامربوط راجع به صبیّهتان را جدی نگرفتهاید و خدای ناکرده قصد ناصوابی نکردهاید. جوان هستند و به هرحال در رسم این روزها با زمانهی ما و پدران ما تغییراتی حاصل شده است. شکر خدا نه خطایی سر زده و نه گناهی رخداد کرده. صرفا یک دلدادگی مشروع بوده که حکمن برای آن هم میشود طرحی ریخت و اگر ولیها اذن دهند که میدهند و اگر رضای خدا هست که هست، بساط عقد و نکاح گستراند. نگران محکمه و عدلیه هم نباشید. توی این اوضاع مملکت که خر پالانش را گم میکند، آنقدر مشکل دارند که به این دوسیه اعتنایی نکنند. صبّی ابراهیم خان هم پسر سر به راه و آدابدان و باخدایی است. حالا که هم را میخواهند قاعدههای غلط را کنار بگذاریم و نقش وصلتشان را بزنیم. حکمن من تکرار مکررات کردم برای شما که خود مظهر مدارایید و محاجه. هر چه خیر است انشالله..