نخستین شماره نشریه ادبی «مفید» یکم بهمن ۱۳۶۵ منتشر شد و انتشار آن تا ۲۵ مرداد ۱۳۶۷ ادامه یافت. حمید پوراسماعیلی صاحب امتیاز و مدیر این نشریه ادبی بود و شهروز جویانی، روزنامهنگار فقید هم از دست اندرکاران آن. مسئولیت صفحات ادبی مفید با هوشنگ گلشیری بود.
مفید در ادامه طبیعی «جنگ اصفهان» بود و هرچند که انتشار آن بعد از دو سال متوقف شد، اما در شش شماره نخست ماهنامه کارنامه، تا زمانی که گلشیری زنده بود، نشانههایی از تداوم آن را میتوان سراغ گرفت.
حسین آتشپرور در پژوهش «تکامل داستان امروز» خلاصهای از رویکرد ادبی «مفید» را به دست داده است. با توجه به درگذشت شهروز جویانی و اهمیت او در روزنامهنگاری فرهنگی، نمایه ادبی مفید را میبینید.
از اهمیت مجله ی مفید، همین که سه داستان به نام های:
۱- گردش های عصر- رضا فرخفال (مفید ۲- خرداد 1366)
۲- از میان شیشه از میان مه – علی خدایی( مفید ۳- تیر 1366)
۳- سایه ای از سایه های غار- شهریار مندنی پور ( مفید ۵- شهریور ۱۳۶۶)
برای کتابخانه ی سوم داستان از آن انتخاب شده است.
مجله ی مفید که در ۱۱ شماره با ۵۷۰ صفحه بین سال های ۱۳۶۵-۱۳۶۷ منتشر گردیده، با چاپ ۱۰ داستان کوتاه و یک طرح، از ۱۱ داستان نویس توانست خود را به عنوان یک نشریه ی ادبی پیشرو در جامعه مطرح کند.
با توجه به تمام ویژگی های ارزشمند این نشریه، تنها ۵/۴۳ صفحه از ۵۷۰ صفحه ی خود را به داستان کوتاه فارسی اختصاص می دهد.
داستان ها(آن هایی که تاریخ نشر دارند) بین سال های۱۳۶۴- ۶۶ در بحرانی ترین سال های اجتماعی ما خلق شده اند.
مفید از آن نشریاتی است که داستان و ادبیات داستانی برایش در درجه ی اول قرار دارد. مثل دیگر نشریات نیست که صفحه های خود را – بدون مسولیت در برابر داستان و اهمیت ندادن به آن،- تنها با هر مطلبی به نام داستان پرکنند.
این مهم انجام نمی شد، مگر به همت هوشنگ گلشیری. اگر چه از او به طور رسمی بعنوان گردانندگان مجله نام برده نمی شود، اما نوع ادبیات ، دقت ، همچنین شکل وشمایل و محتوای آن نشان می دهد که زیر نظر این نویسنده ی هوشمند اداره می شود.
از ویژگی های مهم مفید در عمرکوتاه خود، این که:
۱- داستان ها دارای تنوع در فرم،شکل، زبان، تصویر، ساخت؛ در نتیجه تکنیک و ساختار تازه و متفاوت در آن ها دیده می شود.برای اولین بار می بینیم که مجله ای در ایران تکنیک برایش ارزشمند است و به نوآوری های داستانی اهمیت می دهد.
۲- تمام صفحه های داستان مفید در اختیار داستان نویسان جوان و خلاقی است که داستان و جامعه را می شناسند و با داستان به عنوان هنر مستقل روبرو می شوند. و به صورتی کاملن تخصصی آن را ادامه می دهند.طوری که بعد ها همگی از داستان نویسان مطرح و اثر گذار نسل خود و بعد می شوند/
۳- نویسندگان داستان های مفید ضمن آن که تکنیک برای شان با اهمیت است،به محتوا هم توجه دارند.
۴- داستان ها بیشتر از طرح مسایل کلی و عمومی، اجتماعی، بیرونی، موضوع زدگی، رخداد محوری، شرح حال نویسی،حدیث نفس، و شعار دور و به سمت مسایل شخصی، فردی، و درونی می روند.
۵- از نظر ساخت، داستان ها، از ساختی ساده و خطی عبور و به ساختاری حلقوی و پیچیده می می رسند
۶- بیشتر به سمت فرم و تکنیک می روند
۷- بطور کلی تعهد داستانی دارند.
با توجه به بررسی های کلی و عمومی، مفید نقطه عطف تکامل داستان نویسی تخصصی در زمان خود، و کاری فراموش نشدنی در داستان نویسی معاصر است.
بیشتر بخوانید: