ارنی ارنو، برنده جایزه نوبل ادبیات: زنان ایرانی علیه کهنه ترین شکل قدرت مردانه قیام کرده‌اند

انی ارنو، نویسنده فرانسوی برنده نوبل ادبی

انی ارنو، نویسنده فرانسوی و برنده جایزه نوبل ادبیات، در  فرازی از سخنرانی خود در آکادمی نوبل گفت یک داستان یا رمان می‌تواند زندگی شخصی فرد را دگرگون کند. او سپس با اشاره به شورش زنان ایرانی در جریان قیام ژینا گفت:

«ما امروز این دگرگونی را در شورش زنانی می‌بینیم که واژه‌هایی را برای برهم زدن قدرت مردانه یافته‌اند و مانند ایران، علیه کهنه‌ترین شکل قدرت مردانه قیام کرده‌اند.»

ارنو در ادامه یادآوری کرد که نویسندگان زن هنوز هم در کشورهای دموکراتیک چنانکه شایسه و بایسته است رسمیت نیافته‌اند:

«مردانی در جهان، از جمله در برخی عرصه‌های فکری در غرب، وجود دارند که در نظر آن‌ها کتاب‌هایی که زنان نوشته‌اند حساب نمی‌کند چنانکه گویی این آثار وجود ندارند. آنها هرگز به این آثار استناد نمی کنند. هم از این‌روی به رسمیت شناختن آثار من توسط آکادمی سوئد نشانه‌ای امیدبخش برای همه نویسندگان زن می‌تواند بود.»

ارنو در ادامه به دینامیسم شورش در زبان اشاره کرد:

«با آشکار شدن بحران‌ها و مشکلات اجتماعی غیرقابل بیان، آن روابط قدرت مرتبط با طبقه و نژاد که درونی شده‌اند و همچنین روابط مبتنی بر جنسیت که فقط افرادی که آن را مستقیما احساس کرده‌اند، تاثیرشان را درک می‌کنند، احساس رهایی فردی و جمعی پدیدار می‌گردد. رمزگشایی دنیای واقعی با از میان برداشتن بینش‌ها و ارزش‌هایی که زبان، همه زبان‌ها در درون خود دارند، به معنای برهم زدن نظم مستقر و بر هم زدن سلسله مراتب آن است.»

 و با این‌حال یادآور شد که کنش سیاسی در ادبیات با موضع‌گیری‌های سیاسی تفاوت دارد. ارنو نسبت به بیگانه‌ستیزی و تبعیض‌های اجتماعی در غرب هشدار داد:

 «من و همه کسانی که ارزش یک انسان برایشان همیشه و همه جا یکسان است می‌بایست همچنان نسبت به ایدئولوژی [امپریالیستی] که بر اساس طرد خارجیان و مهاجران، رها کردن افراد کم‌برخوردار از نظر اقتصادی و نظارت بر بدن زنان بنا شده است، هوشیار بمانیم.»

آکادمی نوبل پنجشنبه ۶ اکتبر/۱۴ مهر انی ارنو، نویسنده فرانسوی را ه خاطر «شهامت و تیزهوشی واقع‌گرایانه» در آثارش شایسته دریافت جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۲ دانست.  ارنو در آثار متعددش که اغلب از قلمرو شرح‌حال‌نویسی‌های شخصی می‌آیند، به ریشه‌های تبعیض‌های اجتماعی در جامعه فرانسه می‌پردازد.

آکادمی سوئد در توضیح انتخاب خود گفت ارنو ۸۲ ساله در آثارش «به طور مداوم و از زوایای مختلف زندگی‌ای را بررسی می‌کند که با «تفاوت‌های شدید در رابطه با جنسیت، زبان و طبقه مشخص شده است.»

آنی ارنو نخستین نویسنده زن فرانسوی است که نوبل ادبی را دریافت می‌کند.

در همین زمینه:

نوبل ادبی برای انی ارنو به خاطر شهامت و صراحت در بیان تبعیض‌های اجتماعی

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی