ساناز طوسی، نمایشنامهنویس ایرانی آمریکایی جایزه معتبر پولیتزر در سال ۲۰۲۳ را به خاطر نمایشنامه «انگلیسی» (English) از آن خود کرد.
هیأت داوران از این اثر به عنوان یک اثر قدرتمند یاد کرده است. مهمترین درونمایه این نمایشنامه دشواریهای تسلط بر زبان انگلیسی در دوره سلطه گلوبالیسم برای نسل جوان به عنوان موضوعی هویتساز است.
نمایشنامه در کلاس درس یک آموزشگاه زبان در تهران در حلقه سربستهای از چهار دانشجو اتفاق میافتد که هر یک به دلایلی متفاوت ناگزیرند زبان انگلیسی را بیاموزند. در آن میان فقط گلی است که از کودکی در آرزوی آموختن زبان انگلیسی است.
دشواریهای تلفظ برخی کلمات، و میل دانشجوبان به سادهتر کردن زبان از طریق حذف قواعد دستوری موقعیتهای کمیک را رقم میزند و در آن میان تماشاگر با پیشینه هر دانشجو و رابطه آنها با هم نیز آشنا میشود.
گلی، یک دختر شیرین و تا حدی زودباور است. او انگلیسی را به خاطر علاقهاش به این زبان میآموزد. برعکس او الهام که پذیرش تحصیل در رشته پزشکی از دانشگاهی در استرالیا را دریافت کرده، باید امتحانات تافل را بگذراند. او چندین بار در این امتحانات رد شده و استعدادی در زمینه یادگیری زبان انگلیسی ندارد. بسیار هم زن سرکشیست. امید که خود را برای مصاحبه گرین کارت آماده میکند بهترین شاگرد کلاس است و سرانجام رویا، مسنترین عضو کلاس، هیچ علاقهای به زبان انگلیسی ندارد. پسر و نوهاش از او دعوت کردهاند به کانادا مهاجرت کند و او هم ناگزیر انگلیسی میآموزد.
تماشاگر از خودش میپرسد آینده و سرنوشت این شخصیتها چگونه رقم خواهد خورد؟ آنها نه با چالشهای آموختن یک زبان جدید بلکه با یک فرهنگ تازه مواجهاند. این رویارویی انتخاب آنها هم نیست، بلکه ضرورتیست که به خاطر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به آنها دیکته و تحمیل شده.
ساناز طوسی، نویسنده ایرانی آمریکایی اهل اورنج کانتی در ایالت کالیفرنیا است. مادرش پس از انقلاب ایران به ایالات متحده مهاجرت کرد. او تک فرزند است و از کودکی به تئاتر علاقمند بوده. او در دانشگاه سانتا باربارا تحصیل کرده و آثارش را بر تکیه بر تجربههای شخصی و خانوادگیاش مینویسد. پیش از این نمایشنامه «انگلیسی» او جایزه «لوسیل لورتل» و جایزه «هورتون فوت» را از انجمن نمایشنامهنویسان آمریکا دریافت کرده بود. از او یک نمایشنامه دیگر هم با عنوان «کاش اینجا بودی» و سه فیلمنامه نیز منتشر شده است. جوایز پولیتزر سال ۲۰۲۳ دوشنبه ۸ مه/ ۱۸ اردیبهشت در ایالات متحده اعلام شد. بیش از ۱۰۰ سال است که جوایز پولیتزر توسط دانشگاه کلمبیا به منظور تجلیل از دستاوردهای آمریکایی در رشتههای روزنامهنگاری، نمایشنامهنویسی و موسیقی اهدا میشود. پولیتزرها به عنوان معتبرترین جوایز در آمریکا شناخته میشوند.