نوبل ادبی برای هان کانگ، نویسنده کرهای
آکادمی سلطنتی سوئد پنجشنبه ۱۰ اکتبر (۱۹ مهر ۱۴۰۳) اعلام کرد که جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۲۴ به هان کانگ، نویسنده اهل کره جنوبی تعلق میگیرد. هیات داوران در بیانیه خود آورده است که این جایزه را به خاطر «نثر سخت شاعرانهای که به آسیبهای تاریخی میپردازد و شکنندگی زندگی بشری را آشکار میکند» به این نویسنده اختصاص میدهد.
تصمیم کمیته کاملاً غیرمنتظره بود. هان ۵۳ ساله در میان نامزدهای اصلی جایزه قرار نداشت. از کان شو، نویسنده چینی، سلمان رشدی، نویسنده بریتانیایی – آمریکایی هندیتبار و جرالد مورنان، نویسنده استرالیایی به عنوان بختهای نوبل یاد کرده بودند.
جایزه ادبی گنکور برای کمال داوود
داوران جایزه ادبی گنکور دوشنبه ۴ نوامبر (۱۴ آبان) در رستوران دروان پاریس با شش رأی کمال داود، نویسنده الجزایریتبار فرانسوی را در نخستین مرحله به عنوان برنده جایزه گنکور اعلام کردند.
جایزه گنکور ۲۰۲۴ به رمان «حوریها» اثر کمال داوود (گالیمار، ۴۱۶ صفحه، ۲۳ یورو، نسخه دیجیتال ۱۵ یورو) تعلق گرفت.
سامانتا هاروی، برنده جایزه ادبی «بوکر» ۲۰۲۴
رمان «مدار» نوشته سامانتا هاروی،به عنوان اثر برگزیده معتبرترین جایزه ادبیات داستانی بریتانیا انتخاب شد.
«گاردین» نوشت، رمان «مدار» که روایتی از داستان ۶ فضانورد در ایستگاه فضایی بینالملل است، پس از بررسی فهرست نامزدهای نهایی امسال که از ۶ رمان تشکیل شده بود، به عنوان برنده نهایی معرفی شد.
جایزه معتبر مولیر فرانسه به آیلا نویدی تعلق گرفت
نمایش « ۴۲۱۱ کیلومتر» درباره زندگی ایرانیان تبعیدی و مبارز به کارگردانی آیلا نویدی جایزه معتبر مولیر فرانسه را از آن خود کرد.
جایزه مولیر که در سال ۱۹۸۷ توسط «ژرژ کراون» بنیان نهاده شد، بالاترین افتخار تئاتری فرانسه و جایزهای ملی است که همهساله، توسط «انجمن صنفی هنرمندان تئاتر» (APAT) که زیر پوشش «وزارت فرهنگ فرانسه» است، در شبی تحت عنوان «شب مولیرها» در پاریس اهدا میشود. ۴۲۱۱ کیلومتر فاصله بین تهران و پاریس است.
آنتونیو اسکارمتا، صدای ماندگار ادبیات شیلی درگذشت
آنتونیو اسکارمتا، که به عنوان یکی از پیشگامان ادبیات شیلی شناخته میشد، در دوران دیکتاتوری خونین این کشور ناچار به ترک وطن و پناهندگی به آلمان شد. او که در طول سالهای تبعید، همچنان به خلق آثار ادبی ارزشمند ادامه داد، بعدها به عنوان سفیر شیلی در آلمان منصوب شد. این نویسنده بزرگ در سن ۸۳ سالگی چشم بر جهان ما فروبست.
الیاس خوری، نویسنده سرشناس لبنانی درگذشت
الیاس خوری نویسنده و روزنامهنگار لبنانی در هفتاد و شش سالگی درگذشت.
خوری که در بیروت به دنیا آمده و در همین شهر هم بزرگ شده بود، از مدافعان آزادی بیان و از منتقدان سرسخت از دیکتاتوریها در خاورمیانه از جمله حکومت بشار اسد و همچنین از مدافعان مردم فلسطین بود. او در دانشگاه لبنان و سپس در دانشگاه سوربن پاریس تحصیل کرد و دکترای تاریخ اجتماعی گرفت.
خوری از حامیان صریح بهار عربی در سال ۲۰۱۱ بود. او پس از سرنگونی حکومت زین العابدین بن علی در تونس، نوشت:
مسأله این نیست که چرا شورشهای اعراب آغاز شد. مساله این نیست که مردم چگونه دیوار ترس را فروریختند، بلکه مسأله این است که چگونه ترس، پادشاهیهای عربی را در سکوت برای پنج دهه شکل داد.
پل استر، نویسنده، فیلمنامهنویس و کارگردان آمریکایی درگذشت
پل استر، نویسنده و فیلمنامهنویس آمریکایی که به خاطر داستانهای سبک پست مدرنیستیاش شناخته شده بود در سن ۷۷ سالگی بر اثر ابتلا به سرطان ریه درگذشت.
استر بیش از ۳۰ کتاب نوشت که به بیش از ۴۰ زبان ترجمه شدهاند. او در اروپا حتی از کشور خودش محبوبتر بود.
بازگشت جسد میگل آنخل آستوریاس نویسنده تبعیدی برنده نوبل ادبی پس از نیم قرن به وطناش
جسد میگل آنخل آستوریاس نویسنده تبعیدی برنده نوبل ادبی پس از ۵۰ سال به گواتمالا بازگشت.
میگل آنخل آستوریاس در ۹ ژوئن ۱۹۷۴ در پاریس درگذشت در حالی که از سال ۱۹۵۴ با سلب تابعیتش مجبور به جلای وطن و مهاجرت به فرانسه شد. این نویسنده گواتمالایی با نگارش سهگانه «جمهوری موز» («آقای رئیسجمهور»، «چشمان بازمانده در گور» و «باد سهمگین») نقش مهمی در شکوفایی ادبیات آمریکای لاتین و شناسایی فرهنگ بومی این مرز و بوم به مردم جهان داشت.
آلیس مونرو، برنده نوبل ادبی درگذشت
آلیس مونرو، نویسنده کانادایی برنده نوبل ادبی در نود و دو سالگی در اثر کهولت سن و ابتلا به آلزایمر در خانه سالمندان در اونتاریو درگذشت.
مونرو یکی از مهمترین داستانکوتاهنویسان جهان بود. او جوایز بیشماری را به خاطر داستانهای کوتاهش دریافت کرد. از جمله جایزه بوکر در سال ۲۰۰۹ و جایزه نوبل ادبی در سال ۲۰۱۳.
جروم روتنبرگ، یکی از پیشگامان شعر قومی و اتنوپوئتیک آمریکا درگذشت
جروم روتنبرگ، شاعر پستمدرن آمریکایی متولد سال ۱۹۳۱ و یکی از پیشگامان شعر قومی و اتنوپوئتیک، از چهرههای شهیر شعر معاصر آمریکا در جرگهی شاعران موسوم به شاعران زبان، یکشنبه ۲۱ آوریل در ۹۲ سالگی درگذشت.
شعرهای او مملو از تصاویر چند لایه و ایهامگونه و استعاره است و در بخشی از شعرها نیز به شناخت اقوام سرخپوست و آئینهای قومی و در پرفورمنس ارائه میدهد و هنگام خوانش شعرهایش همیشه یکی از سازهای باستانی و سرخپوستی را همراه دارد. در خوانش شعرهای جروم روتنبرگ علاوه بر کلمات، موسیقی و ریتم اجرا نیز نقش به سزایی دارد.
هشتاد سالگی ریچارد فورد: در جستوجوی وفاق ملی
ریچارد فورد، رماننویس آمریکایی جوایز زیادی را به دست آورده است. جایزه پولیترز و جایزه شاهزاده آستوریاس فقط دو نمونه از مهمترین جوایز ادبیاند که او از آن خود کرده است و با اینحال همگان میدانند که او هرگز برنده نوبل ادبی نخواهد شد.
فورد نویسنده دوره شکوفایی ایالات متحده آمریکاست. یک آمریکایی که درباره آمریکا در قرن بیستم مینویسد. مهمترین خاستگاه آثار او طبقه متوسط مرفه است و نگاهش به مردمان متوسطالحال مهربان و درآمیخته به اعتماد به سختکوشی و درستکاری این مردم است.
لغو مراسم اهدای جوایز انجمن قلم آمریکا به دلیل تحریم نویسندگان در حمایت از غزه
انجمن قلم آمریکا به دلیل انصراف دهها نویسنده در اعتراض به جنگ غزه مراسم سالانه اهدای جوایزش را لغو کرد.
انجمن قلم آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد از بین ۶۱ نویسنده و مترجم که برای دریافت جایزه سالانه این انجمن نامزد شده بودند ۲۸ نفر در اعتراض به رویکرد انجمن قلم آمریکا به جنگ غزه از شرکت در این جوایز انصراف دادهاند.
«ماه اوت یکدیگر را خواهیم دید»: رمان منتشر نشده مارکز سرانجام منتشر شد
ده سال بعد از درگذشت گابریل گارسیا مارکز، نویسنده کلمبیایی و برنده نوبل ادبیات، از او رمانی منتشر شده به نام «ماه اوت یکدیگر را خواهیم دید».
نخستین نسخه این رمان به زبان اسپانیایی منتشر شده و ترجمههای آن به چندین زبان در اواخر ماه مارس آمد. نسخه انگلیسی رمان یکم فروردین ۱۴۰۳ / ۲۰ مارس به کتابفروشیها رسید.
«سگ، گرگ، شغال» نوشته بهزاد کریمخانی، برنده جایزه بودنبروک آلمان
بهزاد کریمخانی، نویسنده ایرانی مقیم برلین یازدهمین جایزه «خانه بودنبروک» لوبک را به خاطر رمان «سگ، گرگ، شغال» به دست آورد. خانه بودنبروک با انتشار بیانیهای اعلام کرد: نویسنده در این رمان موفق شده است با زبانی شاعرانی تردیدهای سه شخصیت اصلی داستانش در شرایطی متزلزل را بیان کند. در این رمان، نویسنده داستان دو برادر را روایت میکند که در جریان کشتار ۶۷ مادر آنها اعدام شده و حالا آنها همراه با پدرشان در حومه برلین در یک محله مهاجرنشین پر از خشونت زندگی میکنند. کریمخانی در سال ۱۳۵۵ در تهران متولد شده و در نوجوانی، در سالهای جنگ ایران و عراق به همراه خانوادهاش به آلمان مهاجرت کرده است. او که در رشته روزنامهنگاری تحصیل کرده در محله کرویتسبرگ برلین زندگی میکند و در آنجا یک کافه دارد. جایزه خانه بودنبروک از جوایز معتبر ادبی آلمان است که از سال ۲۰۰۳ تاکنون هر سال به یاد و برای بزرگداشت رمان بودنبروکها نوشته توماس مان به یک نویسنده اهدا میشود.