جلد نخست مجموعه شعرهای لورکا با ترجمهٔ علی‌اصغر فرداد منتشر شد

جلد نخست «مجموعه شعرهای فدریکو گارسیا لورکا» با ترجمهٔ علی‌اصغر فرداد، به دو زبان فارسی و اسپانیایی، از سوی انتشارات گوته ـ حافظ در شهر بن آلمان منتشر شد. این مجلد چهار دفتر نخست شعر لورکا، شامل «کتاب شعر»، «آوازهای ژرف» (کانته خوندو)، «نخستین آوازها» و «آوازها» را در بر می‌گیرد.

بنا بر اطلاعیهٔ ناشر، این کتاب در ۵۷۸ صفحه و با بهای ۲۹ یورو عرضه شده است. پیش‌تر، جلد چهارم این مجموعه، شامل «دیوان تاماریت» و «غزلواره‌های عشق تاریک»، نیز از سوی همین انتشارات منتشر شده بود.

فدریکو گارسیا لورکا، شاعر و نمایشنامه‌نویس اسپانیایی، از چهره‌های برجستهٔ ادبیات سدهٔ بیستم است. شعر و نمایشنامه‌های او با فرهنگ مردم اندلس پیوند دارند و عشق، مرگ، آزادی و سرکوب از درون‌مایه‌های اصلی آن‌هاست. لورکا در جریان جنگ داخلی اسپانیا به دست نیروهای وابسته به فرانکو کشته شد. خوانندگان فارسی‌زبان از جمله با ترجمه‌های احمد شاملو، احمد پوری، بیژن الهی، محمود کیانوش و یدالله رؤیایی با آثار او آشنا شده‌اند.

علی‌اصغر فرداد در گفت‌وگو با رادیو زمانه، پیوند شعر لورکا با فرهنگ اندلس و نزدیکی جهان شعری او به ذائقهٔ مخاطبان ایرانی را از دلایل محبوبیت این شاعر در ایران دانسته است. به گفتهٔ او، تصویرپردازی نیرومند و پرداختن به عشق، مرگ، آزادی و سرنوشت، در کنار تأثیرپذیری از سنت‌های شعری شرق، به آثار لورکا جایگاهی فراتر از مرزهای اسپانیا بخشیده است. فرداد با اشاره به قالب‌های غزل و قصیده در «دیوان تاماریت» و نمادهای مشترکی چون ماه، آب، گل و شراب، بر پیوندهای شعر او با شعر حافظ تأکید می‌کند. او همچنین یادآور می‌شود که بیشتر شعرهای لورکا وزن و آهنگ بیرونی دارند؛ ویژگی‌ای که در تجربهٔ خوانندگان ایرانی از ترجمه‌های مشهور این آثار کمتر شناخته شده است.

از موضوعات دیگر این گفت‌وگو، نسبت عشق و مرگ با سرکوب اجتماعی و سیاسی در آثار لورکاست. فرداد، عشق‌های پنهان و ممنوع در شعرهای متأخر او را با تجربهٔ زیستن در جامعه‌ای مردسالار و مذهبی مرتبط می‌داند و از کم‌توجهی برخی ترجمه‌های فارسی به همجنس‌گرایی این شاعر انتقاد می‌کند. او همچنین بر وجه اجتماعی و انسان‌گرایانهٔ آثار لورکا تأکید دارد: شاعری که در ماه‌های پایانی زندگی، در برابر قدرت‌گیری فاشیسم موضع گرفت و آشکارا از جمهوری‌خواهان و مبارزه با فقر و گرسنگی حمایت کرد.

علاقه‌مندان می‌توانند جلد نخست این مجموعه را از طریق انتشارات گوته ـ حافظ(+) یا آمازون (+) تهیه کنند.

بیشتر بخوانید:

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی