انتشارات روناک در هلند (به مدیریت فرزاد صیفیکاران) کتاب تازهای منتشر کرده است: مجموعه داستان «مینا در آتش» نوشته حمید نامجو. طرح جلد این کتاب کار نیلوفر طالبان است.
«مینا در آتش» مجموعهای است از هشت داستان کوتاه با نامهای «دفینه»، «عقوبت»، «مینا در آتش»، «یک روز بخصوص»، «نقاشی در کولونوس»، «خاطرات شبی باشکوه»، «یک قتل کاملاً اتفاقی» و «مویه».
رویکرد نویسنده در این داستانها اجتماعگرایانه است. نامجو در تلاش است که به نیاز اجتماعی یک دوران خاص پاسخ دهد و برای این منظور از خانه خارج میشود و ما را به خود به درون اجتماع میبرد.
راوی «دفینه» سرپرست کارگاهی است که برای ساخت شهرک مسکونی مختص کارمندان یک سازمان دولتی کار میکند، «عقوبت» ماجرای یک ستوانیار دوم بازنشسته است که حالا برای گذران بهتر زندگی مغازهای باز کرده است، «یک روز بخصوص» ماجرای سفر مسعود، سرپرست کارگاه شن و ماسه است که برای مأموریت اداری به یک شهر ساحلی سفر کرده است، راوی «نقاشی در کلنوس» یک دانشجوست که میخواهد دوره پی اچ دی خود را بگذراند، «خاطرات شبی باشکوه» ما را به دنیای چند رفیق خیابانگرد میبرد، «یک قتل کاملا اتفاقی» دنیای یک مجرم فراری را مقابل دیدگان ما قرار میدهد. «مینا در آتش» ماجرای یک زن پزشک عاصیست که به دلیل خودداری از تن دادن به حجاب اجباری پاکسازی شده، به افسردگی مبتلا شده و سرانجام با خودسوزی اعتراض خود را به شرایط سیاسی و اجتماعی بیان میکند.
نویسنده در این داستانها ذهنی موقعیتساز دارد و شخصیتها را به خوبی روی صحنه میآورد و به آنها کنش داستانی میدهد. علاوه بر این ویژگیها، به لحاظ محتوایی هم با تکیه بر اجتماعگرایی و اجتماعنگری در داستاننویسی سالهای دهه ۱۳۵۰ در تلاش است که جلوههایی از اعتراض و مقاومت را هم به بیان درآورد.
در سالهای قبل از انقلاب نویسندگانی چون تنکابنی، الهی، درویشیان، یاقوتی، حسام و گلابدرهای این راه را طی کرده بودند. برخلاف نویسندگان یاد شده اما قلم حمید نامجو از اطناب به دور نیست، داستانهای او نطفه توضیح دارد و پیش میآید که از نظرگاه داستان هم عدول کند.
با این حال «مینا در آتش» نویدبخش است. به اعتبار مجموعههایی مانند این مجموعه میتوان گفت کاملا روشن است که نویسندگانی در ایران، احتمالا تحت تاثیر تحولات اجتماعی اخیر از روابط محفلی جدا شدهاند و از منظری فراتر از پنجره آپارتمانهای مسکونی در تهران به پیرامون خود مینگرند.
تهیه کتاب
سفارش کتاب از روناک:
۰۰۳۱۶۸۵۵۳۰۴۳۴
roonakpub@gmail.com