مدیر انتشارات معین میگوید به محض آنکه وزارت ارشاد اسلامی مانع از انتشار کتابی می شود، قاچاقچیان کتاب دست به کار می شوند و همان کتاب را با کیفیت پایین منتشر میکنند. به گفته صالح رامسری، وزارت ارشاد اسلامی به قاچاقچیان پر و بال داده است، کتابی را که ناشر پنج بار چاپ کرده میگوید چاپ نکن و در واقع به قاچاقچی میگوید چاپ کن!
محمد مهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد اسلامی سهشنبه گذشته در سفرش به اصفهان تلویحاً اعلام کرد که برونسپاری سانسور که در دولت دوم محمود احمدینژاد به محل کسب درآمدی برای عدهای از حلقههای نزدیک به اصولگرایان تبدیل شده بود مجدداً در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته است. اسماعیلی گفته بود در سانسور کتابها و سایر آثار خلاق «یک سلیقه نباید معیار باشد». به این ترتیب دور از انتظار نیست که بدون ضابطه مشخصی رقابتی بین رانتخوارها بر سر اعمال سلیقهای سانسور آثار خلاق دربگیرد.
پنجشنبه ۱۰ شهریور صالح رامسری، مدیر انتشارات معین در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) درباره پیامدهای رویکردهای سلیقهای در سانسور کتاب برای ناشران گفت:
«بارها پیش آمده کتابی مجوز گرفته اما بعد از ۱۰ چاپ مسئول دیگری آمده و گفته این کتاب را دیگر چاپ نکنید یا فلان نهاد یا شخص برای کتاب یادداشتی نوشته، و ارشاد به جای اینکه از موضع خود دفاع کند و بگوید این کتاب را بررس خوانده و به این نتیجه رسیده که ضرری برای جامعه ندارد، جلو کتاب را گرفته است. یا در دولتی جلو کتاب را گرفتهاند و دولت دیگری آمده و به کتاب مجوز داده است. برای من این اتفاق افتاده که نشان میدهد اعمال سلیقه است و باید قانونی وجود داشته باشد.»
صالحی در ادامه یادآوری کرد که شمارگان کتاب به ۳۰۰ نسخه و ۵۰۰ نسخه کاهش پیدا کرده است:
«اکثر کتابها هم با شمارگان ۳۰۰ نسخه و ۵۰۰ نسخه منتشر میشود. دکتر جعفر یاحقی حدود ۱۲ سال روی کتابی به نام “روزشمار ادبیات فارسی” کار کرد و برای این کار تیمی را هم بسیج کرده بود، کتاب را برای چاپ آماه کردیم و طی روزهای آتی هم توزیع میشود، فکر میکنید کتابی را که ۱۲ سال رویش کار شده و فقط دو سال ویراستاری و نمونهخوانی و صفحهبندیاش طول کشیده، چند نسخه چاپ کردهام؟ ۴۰۰ نسخه. یا کتاب دیگری زیر چاپ داریم که حاصل تدریس و کار استاد فرهاد فخرالدینی است به نام “وزن در موسیقی ایران”، به گفته او این کتاب حاصل دسترنج ۲۰ سالهاش است. به من گفت چند نسخه چاپ میکنید؟ گفتم هزار تا. گفت آیا حاصل ۲۰ سال رنج من را باید هزار نسخه چاپ کنید؟ به او گفتم چارهای ندارم، هزار نسخه هم در صورتی است که کاغذ دولتی داشته باشم، اگر کاغذ آزاد باشد ۲۰۰ نسخه چاپ میکنم. الان «قصههای مجید» تمام شده است، تابستان است و بچهها این کتاب را میخواهند اما کاغذ نیست. زنگ زدم آزاد بخرم، میگوید چون شما هستید ۴۶۰ هزار تومان، من روی کتاب چه قیمتی بگذارم که بچهها این را بخرند و بخوانند؟»
در همین زمینه:
- محمدمهدی اسماعیلی، وزیر پیشنهادی رئیسی برای تصدی وزارت ارشاد اسلامی
- جمشید برزگر درباره وزیر پیشنهادی ارشاد: فرهنگ و هنر ایران، مثل تمامی حوزههای دیگر، مدتهاست که تحت اشغال است
- حسین نوشآذر درباره وزیر پیشنهادی ارشاد اسلامی: بحث بر سر توزیع رانت است
- اسد سیف درباره وزیر پیشنهادی ارشاد اسلامی: شهروند جهان به ارشاد نیار ندارد
- هنرمندان تئاتر به وزیر پیشنهادی ارشاد اسلامی: از ممنوعالکاری و مرگ نمیترسیم، هزار بار در شبانه روز میمیریم و زنده میشویم
- مقاومت ادامه دارد – هنرمندان سینما به وزیر پیشنهادی ارشاد اسلامی: سالهاست که با جهل شما ساختهایم
- وزیر پیشنهادی ارشاد اسلامی رأی اعتماد گرفت
- اعمال سانسور سلیقهای و بیحساب و کتاب آثار خلاق در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت