
«پرسیوال اورت» نویسنده آمریکایی برای نگارش رمان «جیمز» که بازنویسی از «ماجراهای هاکلبری فین» است برنده جایزه پولیتزر ادبیات داستانی ۲۰۲۵ شد.
رمان «جیمز» (۲۰۲۴) بازآفرینی جسورانه و طنزآمیز «ماجراهای هاکلبری فین» مارک تواین است، اما اینبار از زاویه دید جیمز، برده سیاهپوستی که در داستان اصلی همراه هاک بود. هنگامی که جیمز میشنود قرار است به مردی در نیواورلئان فروخته شود و برای همیشه از همسر و دخترش جدا گردد، فرار میکند تا نقشهای بچیند. در همین حال، هاک مرگ خود را جعل کرده تا از پدر خشنش بگریزد. به این ترتیب سفر خطرناک آنها با قایق روی رودخانه میسیسیپی به سوی وعده گریزان و نامطمئن ایالتهای آزاد و فراتر از آن آغاز میشود. در بیانیه داوران پولیتزر آمده است:
«این رمان درخشان و لطیف، سرشار از طنز گیرا و مشاهدات تیزبینانهای که اورت را به یک نماد ادبی تبدیل کرده، ابتکار عمل، هوش و شفقت جیمز را به شکلی بیسابقه روشن میکند. “جیمز” قرار است سنگ بنای ادبیات آمریکا در قرن بیستویکم شود.»
اورت با صدایی عمیق و انسانی به جیمز، روایتی چندلایه خلق میکند که ضمن حفظ ماجراهای کلاسیک، به وحشت بردهداری، قدرت زبان و پیچیدگیهای هویت میپردازد. جیمز دیگر یک شخصیت فرعی نیست، بلکه فردی باهوش و فرهیخته است که برای بقا در جامعه نژادپرستانه قرن نوزدهم آمریکا خود را سادهلوح نشان میدهد. اورت با ترکیب طنز تلخ و لحظات شاعرانه، اثری پدید آورده که هم ادای دین به تواین است و هم نقدی صریح بر نادیده گرفتن توانمندیهای سیاهپوستان در ادبیات کلاسیک.
بازنویسی آثار کلاسیک از زاویه دید شخصیتهای فرعی یا مغفولمانده سابقهای دیرینه در ادبیات جهان دارد. از نمونههای شاخص میتوان به «گرگمادر» (۲۰۰۵) اثر جان گاردنر اشاره کرد که حماسه «بیوولف» را از نگاه هیولای داستان روایت میکند، یا «دنیای سوفی» (۱۹۹۱) اثر یوستین گوردر که بازخوانی داستانهای فلسفی است. در ادبیات معاصر نیز «دختر رنگینکمان» (۲۰۱۷) اثر باربارا کینگسالور بازنویسی «ادیسه» از زبان پنهلوپه است. این رویکرد نه تنها به بازتعریف روایتهای کلاسیک میپردازد، بلکه با تمرکز بر صدای حاشیهنشینان تاریخ ادبیات، به بازنگری انتقادی در روایتهای مسلط فرهنگی کمک میکند.
پرسیوال اورت استاد برجسته زبان انگلیسی در دانشگاه USC است. از جدیدترین کتابهای او میتوان به «دکتر نو» (نامزد جایزه NBCC برای داستان و برنده جایزه PEN/جین استاین)، «درختان» (نامزد جایزه بوکر و جایزه PEN/فالکنر برای داستان)، «تلفن» (نامزد جایزه پولیتزر)، «آبی بسیار»، «تحریف» و «من سیدنی پواتیه نیستم» اشاره کرد. او جوایز NBCC ایوان سندروف برای یک عمر دستاورد و جایزه ویندهام کمپبل از دانشگاه ییل را دریافت کرده است. فیلم «داستان آمریکایی»، بر اساس رمان «تحریف» او، در سال ۲۰۲۳ اکران شد و جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی را کسب کرد. او در لسآنجلس با همسرش و فرزندانشان زندگی میکند.