لیلی افشار درگذشت

خانه موسیقی ایران اعلام کرد لیلی افشار، نوازنده گیتار کلاسیک، بعد از یک دوره بیماری در ۶۴ سالگی درگذشت. تبار او آذربایجانی‌ست اما در تنکابن در استان مازندران متولد شده بود و در کودکی، همراه خانواده به تهران مهاجرت کرده و در این شهر بزرگ شده بود.

افشار در ده سالگی نوازندگی با گیتار را آغاز کرد، در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در کنسرواتوار بوستون و نیوانگلند در رشته نوازندگی گیتار فارغ‌التحصیل شد و سپس در دانشگاه ایالتی فلوریدا تحصیلاتش را ادامه داد. او در مصاحبه‌ای گفته است:

«راستش را بخواهید من یک دل نه صد دل عاشق صدای گیتار کلاسیک شدم و همین عشق بود که مرا به طرف آن برد؛ سازهای دیگری هم همیشه دور و برم بود ولی صدای گیتار کلاسیک بود که جذبم کرد. گیتار کلاسیک سازی است که می‌شود به تنهایی آن را زیر بغل زد و نواخت و نواختن آن به هیچ لوازم برقی هم احتیاج ندارد.»

او در مصاحبه دیگری گفته است:

 «گیتار به من که اهل حرف زدن نبودم، صدا داد. شد زبان من. برای همین هم اسم گیتارم را گذاشتم لیلی، چون من و گیتارم یکی هستیم.»

او نخستین نوازنده زن در جهان بود که برای نوازندگی گیتار دکترا داشت و سال‌ها در دانشگاه ممفیس آمریکا موسیقی تدریس می‌کرد. او درباره تحصیل در مقطع دکترا در رشته گیتار گفته است:

«و من تا آخرش رفتم و هیچ نمی‌دانستم که قرار است اولین زنی باشم که در دنیا در رشته گیتار نوازی کلاسیک مدرک دکترا اخذ می‌کند و این امر برای خودم هم جالب بود.»

ممفیس علاوه بر شهرتش در موسیقی، خاستگاه مهمی برای جنبش مدنی سیاهپوستان در دهه ۶۰ میلادی هم بوده است. در همین شهر آمریکا بود که مارتین لوترکینگ در ۱۹۶۸ یکی از معروف‌ترین سخنرانی‌های خودش را (من بر فراز قله‌ها ایستاده‌ام) ایراد کرد و چند ساعت پس از آن ترور شد.

لیلی افشار در سال ۲۰۰۱ بعد از ۲۰ سال به ایران بازگشت، در نخستین کنسرتش در تالار وحدت روی صحنه رفت که در آن زمان یک رویداد فرهنگی ویژه به شمار می‌آمد و از آن پس برای هنرجویان در شهرهای مختلف دوره‌های نوازندگی گیتار برگزار می‌کرد.

او علاوه بر آلبوم‌های موسیقی کلاسیک، ۳۰ آواز محلی ایرانی را با گیتار اجرا کرده است. «تلخ و شیرین»، «مسخ»، «گذر در نوا»، «۲۴ کاپریچوی گویا» از آثار اوست. افشار کتاب‌هایی هم برای آموزش گیتار در ایران تألیف کرده است. خانه موسیقی اعلام کرده است که مراسم تشییع پیکر این هنرمند پیشرو چهارشنبه ۳ آبان در زادگاه او، در شهر تنکابن، برگزار می‌شود.

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی