خبرگزاری «دفاع مقدس»، وابسته به ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، دیروز در گزارشی ادعا کرد بسیاری از افراد بازداشتشده در ابتدای اعتراضات «زن، زندگی آزادی» در کافههای مناطق مرکزی تهران «با یکدیگر آشنا و سازماندهی» میشدند. در این خبرگزاری این ادعا مطرح شده که «۵۰ درصد» از حدود ۱۵۰ کافه فعال در اطراف دانشگاه تهران، بلوار کشاورز و پارک هنرمندان «توسط سفارتخانههای اروپایی» از نظر مالی تأمین میشوند و این سفارتخانهها از این طریق در اعتراضات سال گذشته «نقشآفرین» بودند.
شرق به نقل از خبرگزاری دفاع مقدس نوشت:
«از سوی دیگر این روزها شاهد هستیم که مراکزی به نام «کافه» قارچگونه در حال روییدن هستند؛ مراکزی که وقتی نظارتی بر نحوه عملکرد آنها وجود نداشته باشد و یا نظارتها ضعیف باشد، به محل و پاتوقی برای اعمال اخلاف امنیتی و شرعی تبدیل میشود.»
روز گذشته نامهای منتسب به رئیس دانشگاه تهران به رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس منتشر شد. در این نامه آمده است که ۱۵ کافه از زیرمجموعههای دانشگاه تهران حذف و جمع آوری شده است. در این نامه آمده است که این اقدام دانشگاه به منظور «صیانت از فرهنگ اصیل اسلامی-ایرانی و جلوگیری اشاعهٔ فرهنگ غیرخودی» انجام شده است.
روزنامه هممیهن در گزارشی نوشته در سالهای اخیر کافههای اطراف دانشگاه تهران نقش محفل را برای «جریانهای سیاسی چپ رادیکال و تجزیهطلب» بازی کرده است، این روزنامه مینویسد:
«جریان چپ شورایی از دهه ۱۳۸۰، با هژیر پلاسچی و یاشار دارالشفا کار خود را بهعنوان یک جریان تازهتاسیس با اندیشه چپ شروع کرد و به بخشی از جریان سازمان فدائیان اکثریت و جریان چپ پسااستعماری نزدیک شد که مهمترین و اصلیترین پایگاه شکلگیری این تفکر در دانشکدههای علوم اجتماعی است. جریان چپ شورایی بر محوریت تضاد قومیتی، جنسیتی و فرهنگی تاکید کرده و نسبت به اکثریت نیروهای چپ دیگر که تضاد اصلی اجتماعات را تضاد اقتصادی و تضاد «کار-سرمایه» میدانند، متفاوت است. به همین دلیل اکثریت جریانات چپ در ایران و چه در سطح جهان با این نیرو چندان هماهنگ نیستند. همچنین این جریان در سطح جهانی بیشتر خود را با احزاب سبز در اروپا برابر میداند که بیشتر بر روی مسئله حقوق اقلیتهای جنسی، قومیتها، بومیان و مهاجران غیرقانونی، زنان، نژادها و محیط زیست تاکید دارد. این گروه معمولا توسط احزاب چپ، سوسیالیست و اتحادیههای کارگری به رسمیت شناخته نمیشوند و بیشتر در برخی دانشکدهها و اندیشکدههای مستقل روشنفکری پایگاه دارند.»
از محدوده خیابان کارگر تهران تا چهارراه ولیعصر و از بلوار کشاورز تا جمهوری کافهها در تملک دانشگاه تهران است.
علی مبینیدهکردی، مدیر شهر دانش دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران در گفتوگویی با خبرگزاری امنیتی تسنیم تخلیه کافههای اطراف دانشگاه تهران را به طرح توسعه ربط داده و گفته است:
«کلیه داراییها و اماکن و املاک دانشگاه تهران در محدوده شهر دانش باید به واحدهایی که فعالیتی متناسب با ماموریتهای دانشگاه داشته باشند، منتقل شود و اجارهداران گذشته که فعالیتها و بهرهبرداریهایی غیرمرتبط با نهاد علم داشتهاند (اعم از سکونت، استفاده به عنوان واحدهای اداری، شرکتهای تجاری و کافهتریاها بوده است) باید تخلیه میشد و به واحدهای متناسب با فعالیتهای علم و فناوری و نوآوری منتقل میشد که این سیاست در دوره مدیریت جاری دانشگاه به عنوان یک سیاست عملیاتی و اجرایی مورد توجه و تمرکز قرار گرفت.»