کنزابورو اوئه، نویسنده ژاپنی برنده جایزه نوبل ادبی درگذشت

کنزابورو اوئه، نویسنده ژاپنی برنده جایزه نوبل ادبی

به گزارش رادیو زمانه کنزابورو اوئه، نویسنده ژاپنی برنده جایزه نوبل ادبی و یکی از فعالان صلح در جهان در ۸۸ سالگی درگذشت.  

وب‌سایت جایزه نوبل از کنزابورو اوئه به عنوان نویسنده‌ای یاد کرده است که در آثارش «با نیرویی شاعرانه و در حدفاصل بین واقعیت و اسطوره، جهانی را می‌آفریند که نمایانگر مخمصه‌ها و نگرانی‌های انسان در عصر کنونی‌ست.»

زمانه به نقل از سی ان ان می‌نویسد، اوئه که در سال ۱۹۳۵ در استان اهیمه در غرب ژاپن به دنیا آمد، از نسل اول نویسندگان ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم است.   او در سال ۱۹۹۴ جایزه نوبل ادبی را دریافت کرد. اوئه در دورانی بزرگ شده است که ژاپن در جنگ شکست خورد و به همین سبب هم  نوشته‌هایش سخت تحت تأثیر خاطرات دوران کودکی‌اش است.

او در خطابه نوبل درباره آن ایام می‌گوید:

«در آن زمان دو کتاب وجود داشت که من واقعاً مجذوب آنها شدم: ماجراهای هکلبری فین و ماجراهای شگفت‌انگیز نیلز. با خواندن هکلبری فین احساس کردم می‌توانم عمل خود را که شب‌ها به جنگل کوهستانی می‌روم و در میان درختان می‌خوابم، با احساس امنیت که هرگز نمی‌توانم در داخل خانه پیدا کنم، توجیه کنم. قهرمان ماجراهای نیلز به موجودی کوچک تبدیل می‌شود، زبان پرندگان را می‌فهمد و سفری پرماجرا انجام می‌دهد. من از داستان لذت‌های حسی از انواع مختلف گرفته‌ام. اولاً، همانطور که در جنگلی عمیق در جزیره شیکوکو زندگی می‌کردم، درست همانطور که اجدادم مدت‌ها پیش به همین شیوه می‌زیستند، به این درک دست یافتم که این دنیا و این شیوه زندگی در آنجا واقعاً رهایی‌بخش است. ثانیاً، من احساس همدردی کردم و خودم را با نیلز، پسر کوچولوی شیطانی که می‌بالد و رشد می‌کند و در همان حال هنوز بی‌گناه است و سرشار از اعتماد به نفس و همچنین فروتنی. نیلز بالاخره با بازگشت به خانه با والدینش صحبت می‌کند. فکر می‌کنم لذتی که از داستان در بالاترین سطح آن گرفتم در زبان است، زیرا با صحبت کردن با نیلز احساس پاکی و نشاط می‌کردم. »

اوئه درباره وضعیت اسفبار بمباران اتمی هیروشیما آثاری پدید آورد و در سال‌های اخیر در راهپیمایی‌هایی علیه تلاش‌های شینزو آبه، نخست‌وزیر سابق ژاپن برای بازنگری در قانون اساسی صلح‌طلبانه ژاپن شرکت کرده بود.  

پسر او از آسیب مغزی رنج می‌برد و قدرت تکلم و توانایی برقراری ارتباط با دیگران را نداشت. کنزابورو اوئه در تلاش بود که در برخی آثارش صدای فرزند معلولش را بازتاب دهد.

 او به عنوان دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه توکیو ادبیات فرانسه خواند. در دوران تحصیل بود که به داستان‌نویسی روی آورد و برنده جایزه ادبی آکوتاگاوا شد که راه را برای او هموار کرد. پس از دریافت جایزه نوبل، او متعاقباً نشان فرهنگ ژاپن را دریافت کرد اما به این دلیل که این نشان را امپراطور ژاپن اعطا می‌کرد از پذیرش آن سر باز زد. او گفته بود: «هیچ قدرت و ارزشی بالاتر از دموکراسی نمی‌شناسم.» بعد از حادثه فوکوشیما در سال ۲۰۱۱ کنزابورو اوئه خواهان آن شده بود که ژاپن فعالیت نیروگاه‌های هسته‌ای‌اش را متوقف کند. «گریه آرام»، «آی وق، هیولا آسمان»، «روزی که او خود اشک‌های مرا پاک خواهد کرد»، «شکار»، «گل‌ها را بچین، کودکان را بکش» برخی از آثار اوست که توسط مترجمان مختلف به فارسی ترجمه شده است.

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی