انجمن قلم آلمان در نخستین روز برگزاری هفتادوچهارمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت در یک پنل با زنان و جوانان جسور، مبارز و معترض ایرانی اعلام همبستگی کرد.
چهارشنبه ۲۷ مهر / ۱۹ اکتبر مهمترین نمایشگاه کتاب جهان با موضوع «ترجمه» آغاز به کار کرد. نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت شد که برای اقتصاد نشر جهان اهمیت دارد، تا یکشنبه یکم آبان / ۲۳ اکتبر ادامه دارد.
انجمن قلم آلمان در نمایشگاه کتاب فرانکفورت پنلی با عنوان «ایران – به کدام سو؟» با شرکت امید نوریپور، رهبر ایرانیتبار حزب سبزهای آلمان، پروفسور سینور قادری که در زمینه مددکاری اجتماعی بینالمللی و جنسیت و مهاجرت کار کرده، ناتالی امیری روزنامهنگار و نویسنده ایرانیتبار در آلمان، بهزاد کریمخانی روزنامهنگار و نویسنده ایرانی ساکن برلین، دنیز یوجل روزنامهنگار ترکیهایتبار، مدیر و سخنگوی پن آلمان که مدتی در ترکیه زندانی بود و یورگن بوس مدیر نمایشگاه کتاب فرانکفورت برگزار شد.
یورگن بوس از این پنلی بهعنوان «یکی از مهمترین رویدادهای نمایشگاه امسال» یاد کرد و گفت:
«ما با زنان در ایران و مبارزه آنها برای تعیین سرنوشت اعلام همبستگی میکنیم.»
واهمه کارگزاران فرهنگی جمهوری اسلامی
اسپانیا مهمان ویژه هفتاد و چهارمین نمایشگاه بینالمللی فرانکفورت است. روز گذشته فیلیپ، پادشاه اسپانیا و همسرش لتیسیا بههمراه فرانک والتر اشتاینمایر، رئیس جمهوری آلمان در محل نمایشگاه کتاب فرانکفورت حاضر شدند و این نمایشگاه را بهشکل رسمی افتتاح کردند.
غرفه اسپانیا بهعنوان مهمان افتخاری، تنوع ادبی و فرهنگی این کشور را با شعار «خلاقیت سرشار» به نمایش خواهد گذاشت و در آن زبانهای محلی کاتالانی، گالیسیایی و باسکی نیز شرکت خواهند کرد.
هیئت اعزامی اسپانیا به نمایشگاه حدود ۲۰۰ نویسنده، مترجم و هنرمند را شامل میشود.
در هفتادوچهارمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت بیش از چهار هزار غرفه از حدود ۹۵ کشور حضور دارند. در طول پنج روز نمایشگاه، حدود یکهزار و ۸۰۰ رویداد ادبی در وبسایت نمایشگاه فهرست شده است.
شعار اصلی هفتاد و چهارمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت «ترجمه، انتقال، تبدیل» است و بر موضوع ترجمه تمرکز دارد.
جمهوری اسلامی ایران اینبار در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حضور ندارد.
روابط عمومی خانه کتاب که مجری برگزاری غرفه ایران در مهمترین نمایشگاه کتاب جهان است، با انتشار بیانیهای علت این تصمیم را «مداخله مسئولان هفتاد و چهارمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت» اعلام کرده است. البته در حاشیه این بیانیه به این نکته هم اشاره شده که سفارت آلمان در تهران ظاهراً این بار چندان رغبتی برای صدور ویزا برای کارگزاران فرهنگی جمهوری اسلامی نشان نداده است.
کاترین گرون، سخنگوی نمایشگاه کتاب فرانفورت در مصاحبه با خبرگزاری آلمان خاطرنشان کرد که مسئولان نمایشگاه با طرف ایرانی «در ارتباط» و در گفتوگو قرار داشتهاند.
گرون در ادامه یادآوری کرد که نمایشگاه کتاب فرانکفورت در گفتوگو با طرف ایرانی با معترضان اعلام همبستگی کرده و در همان حال خاطرنشان کرده که امنیت همه غرفهها صرفنظر از آنکه از کدام کشور در نمایشگاه حضور دارند را تضمین میکند.
با اینحال مسئولان جمهوری اسلامی ظاهرا ترجیح دادند از اعتراضات گسترده در کشورهای اروپایی دور بمانند.
یورگن بوس، رئیس نمایشگاه کتاب فرانکفورذت پیش از این در مصاحبه با فرانکفورتر روندشاو تأکید کرده بود که سیاست کلی نمایشگاه در تعامل با جمهوری اسلامی و باز گذاشتن درهای گفتوگوست.
در همان حال نویسندگان و روشنفکران خواهان حمایت قاطعانه دولتهای اروپایی از معترضان و قطع روابط با جمهوری سرکوبگر اسلامیاند.