همبستگی روزافزون فعالان مدنی و هنرمندان ترکیه با معترضان شجاع ایرانی

ملک موسو، موسیقیدان و خواننده مشهور ترکیه، برای حمایت از زنان ایران موهای خود را حین اجرا در یک کنسرت موسیقی قیچی کرد

در حالی که جنبش زن، زندگی، آزادی وارد مرحله اعتصابات سراسری می‌شود و جمهوری اسلامی هم از درک آن ناتوان است و در تکاپوست که معترضان را وابسته به قدرت‌های خارجی جلوه دهد، همبستگی‌ با زنان شجاع و طلایه‌دار ایران، منطقه را فرامی‌گیرد. در ترکیه این همبستگی جلوه ویژه‌ای دارد.

شامگاه دوشنبه ۲۶ سپتامبر ۴ مهر ملک موسو، موسیقیدان و خواننده مشهور ترکیه، برای حمایت از زنان ایران موهای خود را حین اجرا در یک کنسرت موسیقی قیچی کرد.

 ترانه «اگر بزنند نمی‌توانم بمیرم» و «هیچ نوری نیست» از شناخته شده‌ترین ترانه‌های موسوست که بیش از صد میلیون مخاطب داشته است.   

در روزهای گذشته بسیاری از چهره‌ها، فعالان مدنی و رسانه‌های ترکیه، با وجود سکوت مقام‌های رسمی این کشور، قتل مهسا (ژینا) را محکوم کردند. دبیر کل سابق حزب دموکراتیک خلق‌ها، در زندان موهای خود را تراشید.

صلاح‌الدین دمیرتاش، دبیر کل سابق حزب دموکراتیک خلق‌ها که در زندان به سر می‌برد،  با تاکید بر این که «مقاومت در برابر ظلم و آزار فقط وظیفه زنان نیست» از مبارزه مردم ایران برای برابری و آزادی که «شجاعانه از سوی زنان رهبری می‌شود»، حمایت کرد. دمیرتاش در پیام خود اعلام کرد: «در کنار مردمی هستیم که برای آزادی در ایران مقاومت می‌کنند. من و هم‌سلولی‌ام دکتر سلچوک میزراکلی (شهردار سابق دیاربکر) امروز موهای خود را تراشیدیم.»

انجمن قلم ترکیه هم هفته گذشته با انتشار بیانیه‌ای نوشته بود:

«شاعر محبوب ما «گلتن آکین» [Gülten Akın] سرود: “گیسوان سیاهم را زدم”. اکنون زنان در سراسر ایران گیسوان خود را می‌زنند تا بگویند “من روشنایی‌ام، دیوانه‌ام، چارسوی بادهایم”. گیسوهایشان را به جای سلاح، به جای پرچم، به جای صدا، به جای کلمه به کار می‌برند! زنان ایرانی می‌گویند بس است. و این بار مردان‌شان را کنار خود دارند! مردم با آگاهی از این که خشونت علیه زنان نه تنها علیه زنان، بلکه علیه تمام بشریت اعم از زن و مرد است، به ستمکاریِ حاکمیت اعتراض می‌کنند. مسئله دیگر روسری یا تار مو نیست، بلکه مبارزه برای آزادی، برابری و زندگی با کرامت انسانی است.»

در این بیانیه بر سکولاریسم تأکید شده است.

در روزهای گذشته در ازمیر، وان، حکاری، دیاربکر و استانبول، زنان با بیانیه‌های مطبوعاتی و راهپیمایی، به کشته شدن مهسا به دست نیروهای گشت ارشاد اعتراض کرده و خشونت‌های بی‌پایان جمهوری اسلامی را نسبت به زنان محکوم کردند.

در اعتراضات شهر وان معترضان در محکومیت این جنایت بر بنر بزرگی که با خود حمل می‌کردند، نوشته بودند: «در قرنی که زنان به سوی پیروزی می‌روند، در برابر دیکتاتوری سر فرود نمی‌آوریم.»

روز گذشته در شمال سوریه نیز زنان کرد در یک گردهمایی موهای خود را به نشانه همبستگی با زنان شجاع و طلایه‌دار ایران قیچی کردند و در یک حرکت نمادین روسری‌ها را به آتش افکندند.

جمعه هفته گذشته نیز شماری از زنان لبنانی به همراه گروهی از زنان کرد در اعتراض به مرگ مهسا امینی دختر سقزی در مرکز شهر بیروت تجمع برگزار کردند. آن‌ها پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آن‌ها به زبان عربی نوشته شده بود: «زنده باد مقاومت زنان در ایران، زنده باد مقاومت زنان کرد در ایران».

بیشتر بخوانید:

بانگ

«بانگ» یک رسانه ادبی و کاملاً خودبنیاد است که در خارج از ایران و به دور از سانسور و خودسانسوری بر مبنای تجربه‌ها و امکانات مشترک شخصی شکل گرفته است.

شبکه های اجتماعی